Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Tracta’m bé

Arriba la campanya “Tracta'm bé” per prevenir els maltractaments a les persones grans

El Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada presenten la campanya
Tracta’m bé” de prevenció dels maltractaments a les persones grans el juny del 2015.
La campanya s’ha fet amb conveni amb el Consell Comarcal del Solsonès.

L’envelliment de la població és un fenomen important de transformació social que porta associat canvis en la quotidianitat de les persones i en les relacions entre generacions, així com en la vida dels pobles i de les ciutats.

En aquest nou escenari, hem d’estar molt alerta a les situacions de vulnerabilitat que poden patir les persones grans, com el maltractament o l’abús físic, sexual, psicològic o emocional, així com l’abandonament, la negligència o l’abús material o financer. Aquestes diferents expressions d’abús envers les persones grans són una de les formes de violència més ocultes en la nostra societat.

Per aquest motiu, el departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l’Anoia i el departament de serveis socials de l’Ajuntament d’Igualada han volgut endegar la campanya “Tracta’m bé” de prevenció dels maltractaments a les persones grans que va crear el Consell Comarcal del Solsonès i que ja s’està estenen a altres territoris donat el seu gran impacte social.

Es pretén evidenciar situacions reals de persones de la comarca que mostrin situacions amb bon tracte cap a les persones grans.
Per fer-ho, els membres del Consell de la Gent Gran de l’Anoia hi ha participat activament.

Així doncs, segons les situacions que es van pensar, es van trobar els actors i actrius que vivien realment aquella situació.

1. Estar atent a les necessitats de les persones grans és un bon tracte
La Teresa, com altres persones grans, té una certa dependència perquè algú l’ajudi en el seu dia a dia. Avançar-se i escoltar allò que necessita la persona gran és garantia de viure amb la major qualitat de vida possible.

2. Mostrar afecte a les persones grans és un bon tracte
Sovint les persones grans cauen en el parany de l’ edatisme, és a dir, la discriminació per raó d’edat. Tothom mereixem ser atesos educadament però només aquelles persones sensibles entenen que també ho poden fer amb la simpatia que es mereix també les persones grans. L’Alícia n’és un bon exemple.

3. Deixar que les persones grans segueixin gestionant els seus diners és un bon tracte
Els anys passa i les persones grans acumulen aquella experiència que només els confirma la seva capacitat de seguir portant els seus propis comptes. Decidir si volen assessorament, si volen comprar o gastar els seus diners amb allò que els ve més de gust, només ho poden decidir ells, mentre les capacitats ho permetin, tal i com han fet sempre. La Teresa, en Florenci i els del seu voltant ho tenen clar.

4. Promoure l’autonomia de les persones grans és un bon tracte
El món avança i, amb ell, totes les persones independentment de l’edat. Mantenir-se connectat amb la xarxa social i veïnal també pot passar per estar connectat a l’ordinador. Una porta a la que no hi ha fronteres d’edat ni de capacitat. Així ens ho mostra la Dolors.

5. Reconèixer les capacitats i habilitats de les persones grans és un bon tracte
En Jaume, com qualsevol altra persona gran, té un bagatge personal i professional indubtable. És la nostra obligació valorar aquesta saviesa i que transcendeixi a la resta de la societat.

6. Escoltar les persones grans és un bon tracte
És important que les noves generacions entenguin la importància d’escoltar la saviesa de les persones grans. El valor de la seva transmissió només la pot donar aquells que l’escolten, tal i com li passa a en Joan.

tractam-be-1

tractam-be-2