Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona presenten la Diagnosi del Sector Agroalimentari de l’Anoia per augmentar la seva competitivitat

15 de març de 2022

L’estudi, que s’ha dut a terme entre més d’un centenar d’empreses locals, suposa una profunda radiografia del sector

El Consell Comarcal de l’Anoia ha presentat, en un acte a Piera, els resultats de la Diagnosi de la Cadena de Valor del Sector Agroalimentari de l’Anoia. Es tracta d’una profunda radiografia que s’ha dut a terme amb la participació de 114 empreses de 22 municipis participants, en el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT) de la Diputació de Barcelona a partir de la qual es desenvoluparà un pla d’accions. L’acte l’han encapçalat el vicepresident primer de l’ens comarcal, Jordi Cuadras, i la regidora de l’Ajuntament de Piera, Sandra Bernad.

La diagnosi ha permès fer una foto fixa del sector a dia d’avui i extreure’n mancances i oportunitats de millora. Així, per exemple, s’hi destaquen com a mancances i oportunitats la necessitat de crear una borsa de treball específica de la cadena agroalimentària, la manca d’un servei de suport en processos administratius i burocràtics, eines que facilitin l’accés a la terra, la creació d’un obrador compartit i d’un escorxador ecològic de baixa capacitat, més recursos d’assessorament i formació, la creació de xarxa i col·laboracions entre actors i sectors, la necessitat que els ajuntaments facilitin el desenvolupament de projectes agraris, de petit comerç o de restauració, més estímul i ajuts per a l’adopció d’energies renovables, l’impuls de la incorporació de la dona al sector, el foment de l’emprenedoria i una major facilitat del salt d’escala de les diferents activitats. L’estudi ha anat a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant.

Jordi Cuadras destaca que la diagnosi ens diu que “hi ha un 34% de les empreses analitzades que tenen ofertes laborals i necessiten incorporar personal. Per tant, hem d’aconseguir que aquesta realitat es tradueixi en generació d’ocupació al nostre territori. I, l’altre punt destacat, és que els reptes del sector passen per atraure joves, digitalitzar-se i feminitzar-se, ja que les dones encara són minoria”. Cuadras afegeix que “aquest projecte que fem des del Consell arriba en un moment en què la pandèmia i la invasió d’Ucraïna han fet adonar a tothom de la importància de la sobirania alimentària i de generar un consum de proximitat. Per tant, estem fent els deures i estem posant les bases per garantir que l’Anoia avanci en aquesta línia”.

La regidora de l’Ajuntament de Piera, Sandra Bernad, ha donat la benvinguda a l’acte i ha destacat que “és un honor per Piera acollir l’acte i ser part impulsora del projecte TTT, juntament amb la resta d’ajuntaments implicats i el Consell Comarcal. Hem d’agrair a les empreses que han participat a la diagnosi i al Col·lectiu Eixarcolant la seva implicació en aquest projecte tant important pel nostre municipi com per la comarca”.

Des de l’àrea de Desenvolupament Econòmic del Consell Comarcal s’han presentat també les accions previstes durant l’any 2022 en aquest programa TTT, que es començaran a desenvolupar a partir d’ara i, a més, des de Coordinació de Polítiques del Servei del Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona, s’ha fet una valoració global del funcionament d’aquest programa innovador.

Dins el projecte TTT en les properes setmanes s’organitzen tres grups de discussió sobre la cadena de valor agroalimentària de l’Anoia, amb temàtiques com “Ocupació i empresa”, “Talent” i “Innovació i digitalització”. Estan obertes a tothom i es convoquen el dimarts, 22 de març a les 18:30h, al Teatre Foment de Piera; el dijous, 24 de març a les 18:30h, al Centre de Recursos per l’Ocupació de Calaf i el dijous, 31 de març a les 9:30h, en format virtual. Les inscripcions es poden fer al correu raiels@raiels.cat o al telèfon 669 45 45 61.

Last modified: 15 de març de 2022