Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell de la Gent Gran de l’Anoia celebra l’Assemblea General

6 de març de 2019

L'ens segueix apostant per la promoció dels hàbits saludables i la participació coincidint amb la celebració del 8è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya

La seu del Consell Comarcal de l'Anoia va acollir el 26 de febrer la celebració de l'assemblea del Consell de la Gent Gran de l'Anoia, presidida per Xavier Boquete, president del Consell Comarcal i del Consell de la Gent Gran, acompanyat per Ramon Bacardit, conseller de l’àrea de benestar social i atenció a la ciutadania, així com també per més de vint persones que representaven a vuit entitats i set administracions locals de l’Anoia. Boquete va destacar la importància del Consell de la Gent Gran de l’Anoia per poder tirar endavant accions com el desenvolupament de la campanya de prevenció de situacions de maltractaments “Tracta’m bé”, va animar a les persones grans a participar a la vida política en un període en què se celebraran quatre eleccions tot inscrivint-se en llistes electorals.

El vicepresident segon del Consell Enric Senserrich va explicar totes les accions dutes a terme per aquest òrgan durant el 2018, destacant que el Consell de la Gent Gran de l’Anoia “és pioner en moltes accions”. Entre d’altres, va esmentar la promoció de les accions “Aules amb Tracte”, que duen a terme les pròpies persones grans en els territoris en què se’ls demana, com ha estat el cas d'Igualada, Òdena i Piera. Una altra acció destacada va ser l’elaboració i presentació de l’“Informe de seguiment del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran de l’Anoia” en què les persones grans van poder concloure, a través de dades facilitades pels ajuntaments de la comarca de l'Anoia, del Garraf i de l’Alt Penedès la situació actual en matèria de vellesa i en van poder redactar propostes perquè els propis municipis les puguin desenvolupar.

Tot seguit, la secretària Carla Casas va exposar les línies d’acció pel 2019. L'assemblea del Consell va acordar continuar aquest any comptant amb un espai en el qual es trobin polítics i persones del Consell, i l'organització a través de comissions: les de comunicats, de la campanya “Tracta'm bé”, de l’acció Aules amb Tracte, la innovadora aposta per una xerrada-taller titulat “Tracta't bé”, de seguiment de les polítiques d’envelliment als ajuntament de la comarca, d’organització del dia mundial de la presa de consciència sobre l'abús a les persones grans, així com també d’organització del dia internacional de la gent gran, i la comissió que vol treballar amb les entitats bancàries.

El Consell seguirà aquest any promocionant hàbits saludables a través de xerrades informatives, organitzant intercanvis amb altres consells de la gent gran i realitzant un vídeo promocional d’aquest òrgan. Pel que fa a la participació, el Consell de la Gent Gran pretén que hi hagi més entitats i persones grans representades així com també vol mantenir la participació a les comissions a les quals és present, com són la del Consell de la Gent Gran de Catalunya, la d’Envelliment actiu i saludable de la Catalunya Central, i la de Treball Preventiu Intergeneracional.

A l'Assemblea General també es va donar a conèixer que aquest any se celebrarà el 8è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya, el 25 d’octubre al Món Sant Benet. Enric Esquer, representant del Consell de la Gent Gran de l’Anoia a la Generalitat de Catalunya, va explicar que, a fi de recollir les opinions de totes les persones grans interessades en participar, es realitzaran sessions de treball descentralitzades i es facilitaran enquestes perquè tothom tingui la possibilitat d’aportar informació. Segons Esquer, un dels objectius a assolir durant el 2019 serà dinamitzar el territori de l’Anoia per participar en aquest Congrés.

A continuació, el vicepresident segon Enric Senserrich, va llegir un manifest els membres del Consell de la Gent Gran de l’Anoia van acordar a l’última junta permanent que es donés a conèixer a l’Assemblea General: “En la reunió periòdica de la Comissió Permanent del Consell de la Gent Gran de l’Anoia vàrem acordar denunciar la manca de democràcia a Catalunya i a Espanya, pel fet de tenir presos polítics, pel fet que amb el 155 anul·lessin el nostre Govern de la Generalitat. També volem recordar que va afectar el funcionament del Casal del Passeig d’Igualada, entre altres accions. I amb tot això s'ha intentat eliminar la nostra llibertat com a poble, sense poder oblidar el mal tracte que vam rebre per voler votar l'1-O, just el dia que se celebrava el Dia Internacional de la gent gran. Malgrat que el teníem, fins ara no hem manifestat com a col·lectiu el nostre rebuig envers l’Estat espanyol, que amb una Constitució caduca i interpretada segons conveniència seva, sembla voler anul·lar molts dels drets universals. Per tot plegat recordem aquells anys de la nostra infantesa o joventut, en què la dictadura, sota qualsevol denúncia o sospita de ser divergent amb el seu estatus, anava per les cases detenint ciutadans innocents i encarcerant-los, maltractant-los, o fent-los desaparèixer. Això ho tenim a la ment i ho hem patit a moltes famílies. I no només durant la guerra civil, no, sinó durant moltíssims més anys. Denunciem enèrgicament aquesta falta de bona justícia, la falta de democràcia real i demanem que no hi hagi cap més maltractament als ciutadans de qualsevol edat. Prou!!”

Per acabar l'Assemblea general es va convocar la següent junta permanent del Consell de la Gent Gran de l'Anoia que se celebrarà el matí del 14 de març. Al llarg d'aquest any també es faran sessions d'aquesta junta a Vallbona d'Anoia, Capellades i a la Llacuna.

El Consell de la Gent Gran de l'Anoia està format per un conjunt de persones grans amb la voluntat de promoure un envelliment actiu i responsable. L'objectiu del Consell, que es va presentar l'octubre de 2009, és treballar pel benestar de les persones grans recollint el saber i l’experiència que les persones adquireixen al llarg de la vida. Els objectius del Consell de la Gent Gran són promoure'l com a òrgan de participació, facilitar l’associacionisme, vetllar per la millora de la informació adreçada a la gent gran, formar i promoure hàbits saludables.

Last modified: 6 de març de 2019