Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Els consells comarcals de l’Anoia, l’Alt Camp, les Garrigues, la Segarra, l’Urgell, el Priorat i la Conca de Barberà expressen el seu rebuig a la massificació de macro parcs eòlics i plantes fotovoltaiques

18 de maig de 2021

Els presidents dels set consells comarcals reclamen, en un manifest conjunt presentat a Montblanc, que s’escolti el territori i que les futures implantacions es facin de manera justa, consensuada i sensible amb els territoris

Aquest dimarts, 18 de maig, els presidents dels consells comarcals de l’Alt Camp, l’Anoia, les Garrigues, la Segarra, l’Urgell i el Priorat, a iniciativa del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, han escenificat el seu malestar davant la massificació de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques, en un acte que ha tingut lloc al Palau Alenyà de Montblanc. En l’acte s’ha donat lectura a un manifest que vol posar en evidència la necessitat de portar a terme una transició energètica que tingui en compte l’equilibri territorial i que freni la massificació d’aquestes instal·lacions als territoris que subscriuen el document.

El text, que posa sobre la taula la inquietud sobre la planificació massificada de macroprojectes de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques, suposa alhora una mostra d’unitat entre tots els signants del manifest, que s’alien amb la voluntat de reclamar la preservació del territori. Tots ells han qualificat la trobada d’“històrica” ja que “mai abans tants consells comarcals s’havien unit per una causa comuna”. Al document es recullen les principals preocupacions pel que fa a la implantació desordenada d’aquestes instal·lacions i, tot i que es considera imprescindible “deixar de dependre de combustibles fòssils i impulsar un procés que suposi una transició energètica basada en un model ecològic d’implantació d’energies renovables”, remarquen que no es pot fer “a qualsevol preu”. 

El president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, afirma que “compartim els compromisos de lluita contra l’emergència climàtica i de transició cap a les energies renovables, però cal estudiar molt bé i consensuar les ubicacions i les dimensions de les implantacions eòliques i fotovoltaiques, perquè podríem malmetre d’una manera irrecuperable el paisatge, l’economia l’estil de vida i el patrimoni natural, agrícola i cultural de les nostres comarques”.

Els set consells comarcals que subscriuen el manifest demanen una moratòria en la tramitació i projecció de més macroprojectes d’aquestes característiques, fins que es pugui garantir una planificació estratègica més realista a partir d’”una visió respectuosa, consensuada i equitativa” que, a més, escolti i tingui en compte les veus del territori. 

Les set comarques representen un total de 166 municipis, fet que suposa el 17,5% del total de Catalunya però, al global de les set comarques, actualment ja hi ha instal·lats 368 aerogeneradors i 455 més de sol·licitats. A més, s’ha sol·licitat la instal·lació de plantes fotovoltaiques en una superfície total de 3.620 hectàrees. En aquest sentit, els signants recorden que les seves comarques ja han sobrepassat la quota de solidaritat pel que fa a la producció d’energia renovable a Catalunya i, per això, el manifest es farà arribar a totes les administracions competents, al mateix temps que els presidents dels consells comarcals s’han emplaçat a demanar una trobada amb la nova conselleria de Medi Ambient un cop s’hagi format el nou Govern de la Generalitat, de qui esperen que demostri “més sensibilitat” a l’hora de parlar sobre aquesta qüestió.

Last modified: 18 de maig de 2021