Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Jorba serà la seu del Punt de Centralització del Producte i futur obrador comunitari del Parc Agrari de la Conca d’Òdena

27 de setembre de 2021

En aquest nou espai es faran tasques d’obrador d’horta o vegetals, lactis i carni produïts al territori, a més de ser punt de recepció de productes previ a la seva distribució

El Punt de Centralització del Producte i futur obrador del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, que inclou quinze municipis –Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Igualada, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, i Vilanova del Camí– ja té ubicació. 

S’establirà al terme municipal de Jorba, en una nau cedida per l’Ajuntament del municipi a les instal·lacions del seu magatzem municipal, després d’arribar a un acord amb el Consell Comarcal de l’Anoia. En el marc d’una jornada de treball per a desenvolupar el Parc Agrari, han visitat l’espai el vicepresident primer del Consell, Jordi Cuadras; l’alcalde de Jorba, David Sánchez; alcaldes i regidors dels consistoris implicats i representants del col·lectiu Eixarcolant.

Aquest nou espai es destinarà a les tasques d’obrador d’horta o vegetals, lactis i carni produïts a la Conca d’Òdena. La instal·lació permetrà la petita elaboració de productes transformats per contribuir al desenvolupament local, l’agroecologia, la sobirania alimentaria i, en un àmbit més ampli, ha de contribuir a frenar el despoblament de les zones rurals. Des del Consell es licitarà properament la redacció del projecte executiu per a l'adequació d’aquest espai als nous usos d’obrador i les tasques es faran amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Jorba. 

I un altre espai ubicat a la mateixa nau farà la funció de Punt de Centralització del Producte del Parc Agrari, on els productors deixaran els seus productes abans de ser distribuïts als clients amb les comandes que es rebin a través de la plataforma web. El Punt de Centralització es preveu que estigui operatiu al març del 2022 i, alhora, s’activarà el web de compra. Pel que fa a l’obrador, es preveu que estigui completat també abans de finalitzar el proper any.

El vicepresident del Consell, Jordi Cuadras, afirma que “amb aquest acord amb l’Ajuntament de Jorba fem un pas més en fer realitat una peça clau per posar en marxa el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, un projecte que ha de ser generador d’economia i de consciència del consum quilòmetre zero. Volem una Conca plena d’activitat econòmica sense renunciar a cap projecte de nou desenvolupament industrial ni tampoc a cap projecte en l'àmbit agroalimentari, com és aquest cas. Hi cap tot i no podem perdre cap oportunitat”. De la seva banda, l’alcalde del municipi, David Sánchez, destaca que “des de l’Ajuntament de Jorba creiem en les possibilitats de futur d’aquesta iniciativa, estem convençuts que l’agricultura té molt camp per córrer a l’Anoia i, per això, posem a disposició del Parc Agrari les nostres instal·lacions municipals”.

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena

L’Anoia és una comarca amb una gran extensió agrària. És la desena comarca catalana amb més hectàrees conreades (28.400 Ha) però, tot i això, el sector primari només aporta 1,2% del PIB de l’economia local. En conseqüència, diferents actors han coincidit en la necessitat de canviar el model de negoci de l’activitat agrària per a fer més competitiu el territori, amb capacitat per generar ocupació. Hi ha una necessitat important de rejoveniment i professionalització del sector, així com de promoure l’interès per l’activitat agrícola entre persones i col·lectius que no procedeixen d’entorns familiars ni socials de tradició agrícola.  

Per això, el Consell Comarcal, quinze consistoris anoiencs i iniciatives ciutadanes com el col·lectiu Eixarcolant, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, impulsen actualment la creació d’aquest Parc Agrari.   

Last modified: 27 de setembre de 2021