Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal de l’Anoia rep el Premi Compromís Democràtic de la Generalitat

19 de juny de 2013

La primera edició d’aquest guardons, que reconeixen el foment de la participació ciutadana en les polítiques públiques, recau en el Consell pel treball participatiu ‘Diagnosi del voluntariat sènior a la comarca de l’Anoia’.
Boquete reivindica el paper dels consells comarcals recordant que “han ajudat a dotar els catalans d’uns mateixos serveis, visquin on visquin, i en igualtat de condicions”- i reclama més poder de decisió, competències i recursos.

El Consell Comarcal de l’Anoia ha guanyat el Premi Compromís Democràtic, convocat per primera vegada pel Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a les bones pràctiques promogudes pels ens locals i el món associatiu per fomentar la participació i la implicació de la ciutadania en les polítiques públiques.  El Consell anoienc ha obtingut aquest guardó en la modalitat d’ens locals –entre les 18 candidatures presentades- pel treball participatiu ‘Diagnosi del voluntariat sènior a la comarca de l’Anoia’.

Els guardons es van lliurar dilluns en un acte al Palau de la Generalitat presidit per la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega. En l’altra categoria dels premis, la d’entitats sense afany de lucre, el guardó va ser per a l’associació de persones participants Àgora pel treball ‘La Verneda-Sant Martí: un àgora de democràcia’.

Casar l’oferta i la demanda de voluntariat
La ‘Diagnosi del voluntariat sènior a la comarca de l’Anoia’ és resultat del procés de participació que el Consell Comarcal i el Consell de la Gent Gran van dur a terme el 2012, coincidint amb l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional.

Mitjançant diverses sessions en què van participar-hi la gent gran de la comarca, les entitats, i els ajuntaments, es va poder detectar, d’una banda, la disponibilitat de les persones grans a treballar voluntàriament per ajudar els altres i a aportar la seva experiència i coneixements, i, d’altra banda, la necessitat de voluntariat que tenen les associacions per tirar endavant projectes.

El Consell Comarcal de l’Anoia rep el Premi Compromís Democràtic de la GeneralitatTal com va afirmar el president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, després de recollir el guardó, gràcies a aquesta diagnosi s’ha pogut donar forma a un projecte –el del ‘Voluntariat Sènior a l’Anoia- “que permet casar l’oferta i la demanda de voluntariat i fer possible iniciatives que impulsen les entitats en àmbits ben diversos, fomentant a més la relació intergeneracional”. Al mateix temps, “s’evita que es perdi el capital i el talent humà que aporten els voluntaris sèniors, trencant l’antiga concepció paternalista que considerava la gent gran només com a receptora passiva de serveis”.
Boquete va estar acompanyat dels vicepresidents del Consell Jordi Calpe i Àngel Soteras, les tècniques de Participació ciutadana i Vellesa, Susana Llopart i Carla Casas, respectivament, i el president del Consell de la Gent Gran de l’Anoia, Enric Senserich.

Després de fer extensiu el premi a tots els qui han participat de la diagnosi, el president del Consell Comarcal també va recordar que “el voluntariat és avui més necessari que mai: no ens podem permetre el luxe de perdre el talent, les ganes i la capacitat de persones disposades a co£laborar altruistament per cobrir necessitats i mancances socials on només arribarem sumant entre tots”.

Boquete també va reivindicar el paper del Consell Comarcal “com a òrgan de representació de les diverses realitats i sensibilitats de la comarca”, i com a “òrgan de participació que canalitza les demandes dels alcaldes d’un territori poc poblat però molt extens, que malauradament no sempre se senten prou ben atesos i valorats”. Va afegir que la singularitat del nostre país “fa del tot necessària l’existència del consells comarcals”, ja que sense aquests els municipis petits no podrien prestar serveis bàsics als ciutadans, i va recordar que els consells “han ajudat a dotar els catalans d’un mateixos serveis, visquin on visquin, i en igualtat de condicions”.

Per això va instar a deixar de banda els retrets entre les administracions i els debats estèrils i va reclamar un pas endavant: “ha arribat l’hora que els consells comarcals ens fem grans i ens emancipem; necessitem la capacitat de decisió i d’actuació, les competències i els recursos per ajudar el nostres ciutadans, i ho tenim a les nostres mans amb la reforma de la Llei de Governs Locals que promou el govern del nostre país”.

El president del Consell Comarcal de l’Anoia -també president d’Unió Democràtica de Catalunya a l’Anoia- va cloure la seva intervenció desitjant que el proper Premi Compromís Democràtic “pugui recaure en un anhelat procés de participació que ens permeti decidir lliurament quin ha de ser el futur de Catalunya”. Boquete es va voler fer seves les paraules de Manuel Carrasco i Formiguera, precisament ara que es commemora el 75è aniversari del seu afusellament per defensar el nostre país: “Amunt, avant, Visca Catalunya lliure”.

Last modified: 5 de febrer de 2018