Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal de l’Anoia aposta per l’acció comunitària contra l’exclusió

22 de març de 2021

La Diagnosi Social de l’Anoia, que han dut a terme el Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l’Anoia amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha rebut la validació dels representants polítics de tota la comarca, conselleries i ajuntaments en una sessió participativa. Aquesta anàlisi s’ha de traduir ara en una estratègia d’intervenció conjunta i unificada mitjançant els Plans Locals d’Acció Comunitària per la Inclusió Social (PLACI).

La vicepresidenta de Serveis a les Persones, Carme Zaragoza, explica que “l'acció comunitària és uns dels principals eixos de transformació del nou Pla estratègic de Serveis Socials i el Consell Comarcal ha apostat per avançar-se i començar a treballar en aquesta estratègia. Ara, amb l'inici dels PLACI, s’obre l’oportunitat de crear un espai de reflexió conjunta que permeti afrontar i donar resposta a l'exclusió social amb polítiques inclusives mitjançant l'acció comunitària. Per això cal reforçar i impulsar les iniciatives comunitàries que han sostingut molta població aquest temps de pandèmia i els PLACI són l’eina per fer-ho”.

Arran de la situació derivada de la pandèmia de la Covid-19 els municipis i el Consell Comarcal porten un any treballant per fer front a les urgències socials i econòmiques de moltes persones i famílies de la l'Anoia. Aquesta nova crisi ha evidenciat que cal engegar polítiques públiques que permetin contribuir a la prevenció, la contenció i solució d’aquest tipus de situacions, amb polítiques transversals, col·lectives i compartides. Així s’ha treballat durant aquests mesos a molts dels municipis de l’Anoia, conjuntament administració, entitats, xarxes de suport de la ciutadania, i s'ha vist com de valuoses eren aquestes iniciatives.

Carme Zaragoza anuncia que aquest mes d’abril es començaran a treballar les línies estratègiques amb la proposta de projectes que configuraran el Pacte d’Acció Social i Econòmica: “Amb els PLACI volem aportar una mirada més inclusiva i comunitària a les polítiques socials per a la millora de les condicions de vida i cohesió de la població. Treballarem perquè tota la política del Consell Comarcal tingui per objectiu no deixar ningú endarrere i fomentar la inclusió social. Volem potenciar processos d'empoderament, facilitant espais de coordinació i reflexió, aportar coneixement, i oferir un acompanyament i mirada estratègica al conjunt de plans i serveis de l’ens i entitats de la comarca que treballen per la inclusió social de la població.

El procés de la Diagnosi Social de l’Anoia es va començar a finals de 2019. Durant els mesos de confinament es va confeccionar el mapa de vulnerabilitat, amb participació telemàtica. El document es va tancar el juny del 2020, malgrat que serà viu i s’anirà actualitzant. Per al Consell Comarcal aquest estudi previ ha estat molt útil per iniciar la primera fase del Pacte d’Acció Social i Econòmica.

El vicepresident primer del Consell, Jordi Cuadras, destaca que aquesta tasca de prospecció “ha permès tenir una fotografia clara de la realitat que ens està deixant aquesta crisi i això ens permetrà desenvolupar projectes estructurals. En els propers dies els municipis rebran aquesta Diagnosi i es podrà començar a realitzar les primeres trobades amb els agents socials i el teixit econòmic”.

Last modified: 22 de març de 2021