Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal edita un llibret sobre “Espècies silvestres comestibles a l’Anoia”

8 d'abril de 2019

Aquest dissabte en el marc de la 4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades tindrà lloc la presentació

El Consell Comarcal de l’Anoia amb el suport de la Diputació de Barcelona ha editat el llibre “Espècies silvestres comestibles a l’Anoia”, una edició escrita per Marc Talavera Coma, etnobotànic del Col·lectiu Eixarcolant  i amb les imatges i disseny de Roger Costa Campo.  El llibre presenta 22 espècies a través d’una fitxa de cada una d’elles amb la següent informació: descripció de l’ambient en la qual creix, la fertilitat que necessita, moments de plantació i recol·lecció, el seu valor organolèptic, composició nutricional, perfil sensorial, mètode de cultiu i una recepta de cuina que inclou l’espècie com a ingredient.

Les 22 espècies silvestres comestibles que es presenten i que es poden trobar a la comarca de l’Anoia són altament indicades per incorporar a la dieta quotidiana per les seves característiques organolèptiques i també nutricionals. A més, en estar plenament adaptades a les condicions ambientals locals es poden cultivar amb molta facilitat i de forma sostenible, ajudant així a la diversificació de l’agricultura, al manteniment dels paisatges, i a l’adaptació al canvi climàtic.  Segons l’Autor de l’obra “no són millors que els espinacs, les cols, o els tomàquets; però tampoc són pitjors. Cadascuna d’aquestes 22 espècies és, simplement, un ingredient més que podem incorporar a la nostra alimentació.  I afegeix que aquest llibre “ofereix la possibilitat de descobrir 22 nous ingredients amb els quals enriquir i diversificar la nostra cuina, el nostre hort, el nostre camp, o la nostra botiga. 

I és que consumir espècies silvestres no és pas quelcom nou. A partir de l’estudi etnobotànic dut a terme a la comarca de l’Anoia entre el 2014 i el 2017, i gràcies a múltiples trobades i converses amb persones grans, s’ha pogut determinar que només a la nostra comarca era habitual el consum de 64 espècies silvestres. Tanmateix, actualment cap d’elles es pot adquirir de forma habitual als comerços i només algunes de les persones més grans saben com identificar-les i com consumir-les.

Totes les dades que apareixen en aquest llibret han estat extretes d’estudis científics elaborats amb el màxim de rigor. En conseqüència, tot i que la informació es presenta en un format planer i accessible per a tots els públics, el rigor i fiabilitat de la informació és màxima. 

Aquest llibret ha estat realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona, dins del projecte de la Xarxa de productes de la terra “l’Anoia, del camp a la taula” del Consell Comarcal de l’Anoia. El dissabte 13 d’abril a les 17.15h al Casal del Passeig se’n farà la presentació en el marc de la 4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades.

Last modified: 8 d'abril de 2019