Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal posa les bases del Pacte d’Acció Econòmica i Social, amb l’objectiu de captar Fons Europeus de Recuperació per a reconvertir l’economia de l’Anoia

11 de novembre de 2020

El Pacte definirà el desenvolupament socioeconòmic de la comarca en un futur, de manera compartida amb els agents socials i econòmics 

El Consell Comarcal de l'Anoia ha començat a treballar, aquest mes de novembre, en el Pacte d'Acció Econòmica i Social, l’eina que traçarà la reconversió econòmica del territori després de l’actual situació excepcional provocada per la COVID-19, amb el focus posat prioritàriament en la captació de Fons Europeus de Recuperació. La tasca es durà a terme conjuntament i consensuadament amb els agents socials i econòmics.

El vicepresident primer de l’ens comarcal, Jordi Cuadras, afirma que “estem convençuts que junts sabrem trobar les oportunitats que aquesta crisi pot donar-nos i evitar que, per enèsima vegada, l'Anoia se situï a la cua i no a la locomotora de la recuperació; hem de ser capaços de captar els Fons Europeus que arribaran al país amb projectes concrets i provocar el salt endavant de la comarca, tantes vegades ajornat, que ens faci entrar de ple en tot allò que demanda l'economia del segle XXI i la creació d'ocupació que se’n deriva”. Cuadras afegeix que “com a institució aquest és el nostre objectiu i volem fer-lo de manera conjunta amb els principals agents socials i econòmics del territori, a més dels municipis i la ciutadania”.

En la fase inicial del projecte, i amb els tres tècnics que el Consell destina en exclusiva a aquest projecte, s’està duent a terme una intensa tasca de prospecció per a dibuixar una completa radiografia de la comarca en l’actualitat i, a continuació, s’encetaran diferents sessions de treball per a desenvolupar projectes i línies de treball amb els agents socials i econòmics participants, amb els quals ja es va fer una primera trobada abans de l’estiu. L’objectiu és generar projectes que siguin estructurals, no pal·liatius, i que puguin rebre finançament dels Fons Europeus de Recuperació, que prioritzaran dos grans àmbits: transició digital i transició verda. Les principals línies d’acció també estaran alineades amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Cuadras recorda que “la de la Covid-19 és la tercera crisi greu que passa l’Anoia, després de la crisi del tèxtil dels anys noranta i la crisi econòmica de la passada dècada; aquelles dues no es van superar com calia i ara no ens podem permetre caure en la mateixa dinàmica”. Per això, assegura que “tenim el deure d’afrontar aquest moment cercant solucions i aplicar-les amb decisió; d’aquest convenciment ha sortit aquest Pacte, que ja neix amb el finançament necessari, per tant, és una eina que serà útil i servirà per prendre les decisions que ens portin a la reconversió de l’economia comptant amb tots els agents implicats per no perdre l’oportunitat d’accedir als Fons Europeus de la Recuperació”.

Last modified: 11 de novembre de 2020