Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal promou l’economia social i solidària a l’Anoia

12 de novembre de 2019

La convocatòria de la segona edició de la Taula ha comptat amb la participació de l'Ateneu Cooperatiu i l'experiència de l'Ajuntament de Manlleu

El Consell Comarcal de l'Anoia ha organitzat la segona edició de la  Taula per al foment de l’Economia Social i Solidària per a promoure aquest tipus d’economia al territori. Des de que l’ens comarcal va començar a treballar en aquesta línia fa dos anys, s’han creat 9 projectes lligats al sector serveis i en aquests moments n’hi ha 6 en gestació.

L’Economia Social i Solidària és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques, formals o informals, individuals o col·lectives, que prioritzen la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre. També es caracteritzen perquè actuen orientades per valors com l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat, i també, són promotores de canvi social. Les cooperatives són un exemple d’aquest tipus d’economia. El Consell impulsa formació per als tècnics dels Ajuntaments i fa difusió de temes d'economia social.

La segona Taula per al foment de l’Economia Social i Solidària de l’Anoia l’ha inaugurat el vicepresident primer de Promoció Econòmica i Infraestructures del Consell Comarcal, Jordi Cuadras, qui ha explicat que “el Consell ofereix suport als municipis per acompanyar projectes que es creïn en aquest àmbit econòmic. És una forma de crear ocupació i al territori i de fer-ho amb un objectiu marcadament social. Des del Consell treballem per ser una comarca amb una economia plural on l’economia social i solidària hi tingui el seu espai i on tothom qui vulgui impulsar projectes lligats a aquest àmbit trobi totes les facilitats per a fer-ho”.

A la primera part de la jornada, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, entitat amb qui el Consell col·laborada de fa temps, va exposar les accions que poden impulsar les administracions locals per fomentar l'economia social i solidària, com suport, acompanyament, visualització, clàusules socials o compra pública.

La coordinadora de l'Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Manlleu, Betlem Parés, va parlar a la segona part de l'experiència de constitució de la Xarxa de municipis per l’Economia Social, que es va impulsar des del seu  ajuntament, així com també de tot el funcionament i dels projectes que han anat aconseguint desenvolupar al llarg del temps. Amb aquesta acció el Consell busca poder identificar bones pràctiques d’altres territoris que puguin ser extrapolables a la comarca i que puguin donar una altra visió de futur.

L'objectiu de trobades com aquesta Taula és identificar i intensificar una estratègia territorial i compartida, posant a disposició un espai de coordinació de les noves economies a la comarca, establint un  espai de referencia al territori per a l’aprenentatge, la reflexió compartida, la cooperació i la transformació social. Dijous de la setmana passada el Consell va organitzar una formació sobre cooperatives per a gestories de la comarca, com una acció més per a promoure i visualitzar l’Economia Social i Solidària, sorgida a partir de la Taula.

Last modified: 12 de novembre de 2019