El Consell Comarcal es mostra molt satisfet per l’evolució i continua treballant per estendre els models individualitzats de recollida a més municipis i per conscienciar la població de la importància d’adoptar bons hàbits
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) va presentar, el passat 25 d’octubre a Manresa, el balanç de la gestió dels residus municipals de l’any 2018 en l’àmbit de les comarques centrals: Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès. La conclusió general per part de l’agència és que el porta a porta i les àrees d’aportació tancades van contribuir a augmentar la recollida selectiva en el conjunt d’aquest territori en més d’un 13% respecte l’any 2017. De fet, la mitjana de la recollida selectiva va ser d’un 50% del total de residus.
Aquest bon resultat s’explica fonamentalment pel canvi cap a models individualitzats de recollida, com el servei porta a porta o les àrees d’aportació tancades, que es van adoptar l’any passat en nombrosos municipis del Berguedà i l’Anoia.
De la mà del Consell Comarcal de l’Anoia, un bon nombre de municipis anoiencs van fer, entre maig i juliol de 2018, la transició cap a un model de recollida selectiva. Van ser, en total, 17 poblacions que, malgrat aplegar només el 16% dels habitants, van liderar i protagonitzar la substancial millora del conjunt de la comarca: en 11 municipis es va implantar la recollida porta a porta i, ens uns altres 6, àrees tancades d’aportació. Tant en un cas com en l’altre els municipis que han incorporat aquests models han obtingut resultats de recollida molt elevats, molt per sobre de la mitjana de la comarca. L’Anoia, en conjunt, ha assolit un 39,32% de recollida selectiva, gairebé 6 punts més que l’any precedent (33,48%). I, en concret, els municipis que ja compten amb porta a porta arriben al 75% de recollida selectiva i, aquells que recullen en àrees tancades, superen el 60%.
Des del Consell Comarcal de l’Anoia, el vicepresident i responsable de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Santi Broch, apunta que “encara hi ha molta feina per fer, especialment pel que fa a la conscienciació de la ciutadania al voltant de la importància d’adoptar bons costums pel que fa a la recollida de residus”. Tot i això, es mostra satisfet dels avenços i apunta que “la implantació dels nous models de recollida es va completar a mitjans de l’any passat, de manera que aquest balanç només ha contemplat mig any amb el nou sistema en funcionament; els números de l’any 2019 segur que seran encara més positius”.
De fet, aquest any 2019 cinc ajuntaments més de la comarca han adoptat també les àrees tancades i ja són, doncs, 22 els municipis anoiencs que compten amb una o altra modalitat de recollida selectiva.
La voluntat i compromís del Consell Comarcal de l’Anoia és seguir avançant en la gestió individualitzada dels residus domèstics, donant suport i recolzament a la resta de municipis anoiencs per a que, poc a poc, es vagin sumant a nous models de recollida que garanteixin uns bons resultats de recollida selectiva, en el camí d’assolir les fites i objectius europeus que fixen uns valors del 50% de recollida selectiva per al 2020, 55% per al 2025, i 65% per al 2035. Els resultats obtinguts en els municipis que ja han implantat el porta a porta o la recollida en àrees tancades ja han superat amb escreix aquests objectius.
Last modified: 7 de novembre de 2019