Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell de la Gent Gran de l’Anoia surt en defensa de les pensions

18 de maig de 2013

Tots els grups polítics del Consell Comarcal, amb l’única excepció del PP, aproven una moció elaborada pel Consell de la Gent Gran que rebutja la retallada de les pensions imposada pel govern central.

El Consell Comarcal de l’Anoia va aprovar en el darrer ple una moció en defensa de les pensions que rebutja la retallada imposada pel govern de Madrid amb el Reial-Decret-Llei 28/2012 de mesures de consolidació i garanties del sistema de Seguretat Social.

La moció, elaborada i proposada al Ple pel Consell de la Gent Gran de l’Anoia, va obtenir els vots a favor dels grups comarcals de CiU, PSC, Esquerra, ICV i PxC, i només el PP se’n va desmarcar i va votar-hi en contra.

El text alerta que la retallada en les pensions “posa en perill un dels col·lectius més vulnerables” –el dels pensionistes-  “i en conseqüència la subsistència de moltes famílies afectades per l’atur”, ja que una de cada cinc llars en aquesta situació viuen de la pensió del avis.

A més, retreu al govern Rajoy que amb aquesta mesura -aprovada unilateralment- “ha incomplert l’obligació legal de revalorar les pensions cada any en funció del corresponent IPC, previst per a aquest any 2013 (2,9%), fixant un increment de l’1% per a totes les pensions que superin els 1.000 euros mensuals, i un 2% per les inferiors”. Això ha suposat perdre l’augment de l’1,9% de la quantia anual de les pensions del 2012, més la seva repercussió en les pensions dels anys següents, pèrdua que encara és més elevada a Catalunya, atès que l’IPC català és més alt.

El text lamenta que la retallada “cruel, injusta i ineficaç” de les pensions intensificarà encara més els efectes de la crisi, “deprimint la demanda interna, afectant a l’activitat econòmica i a l’ocupació”, i augmentarà “el perill d’esclat social”.

Els pensionistes, cada vegada més pobres

També recorda que la retallada se suma a la congelació que les pensions ja van patir al seu dia per part de govern anteriors. Assegura que des de maig de 2010 els pensionistes “han vist perdre el seu poder adquisitiu en un 9,2% a Catalunya”, fet que, sumat a la pujada de l’IVA, les retencions de l’IRPF i el copagament, fa que “cada vegada els pensionistes siguin una mica més pobres”.

Finalment, la moció -.que també dóna suport al recurs d’inconstitucionalitat contra el Reial Decret-Llei que han presentat diversos partits polítics- conclou que “és paradoxal que els mateixos que van fer una manipulació electoral” en la passada campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, “jugant amb els sentiments i necessitats dels pensionistes, tot afirmant que es revaloritzarien les pensions, i que en un estat propi català les pensions no estaries assegurades, hagin acabat retallant les pensions de forma unilateral i sense consulta prèvia”, incomplint el Pacte de Toledo.

Last modified: 5 de febrer de 2018