Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El govern del Consell Comarcal, a favor del polígon de Can Morera i en contra de la moció “partidista” presentada per l’oposició

30 de novembre de 2011

El govern de CiU i ERC al Consell Comarcal de l’Anoia està a favor de la implantació del polígon de Can Morera a Òdena, ja que es tracta d’un dels projectes estratègics per al desenvolupament econòmic de la comarca.

En el ple comarcal celebrat aquest dimarts, el govern del Consell va votar en contra d’una moció presentada pels grups de l’oposició sobre el desenvolupament de la zona industrial a Òdena per considerar la moció “absolutament partidista”. El govern del Consell defensa l’autonomia municipal d’Òdena i afirma que l’aprovació d’aquesta moció podria ser vista pel municipi com “una ingerència i una intromissió”.

El govern anoienc manifesta que “fer mocions sense buscar el consens i sense ni tan sols haver parlat abans amb el municipi d’Òdena no és una bona manera de treballar conjuntament per al desenvolupament de la comarca”. Amb el seu vot contrari a la moció, CiU i ERC volen fugir “d’instrumentalitzacions partidistes” i garantir la “neutralitat” del Consell Comarcal.

El govern recorda que els 11 municipis de la Conca d’Òdena van dotar-se d’un Pla Director Urbanístic que estableix les bases per al desenvolupament futur d’aquest territori. El Pla Director Urbanístic de la Conca d’Òdena es va aprovar el 19 de desembre de 2008 amb un ampli consens de tots els municipis.

Aquest Pla Director Urbanístic de la Conca d’Òdena permet la implantació del polígon industrial de la Zona Franca a Can Morera, alhora que no permet l’ampliació del polígon fins que arribi l’Eix Transversal Ferroviari. La moció presentada pels grups de l’oposició fa referència a aquest entorn més ampli, el sector de Cal Sanador, que segons el mateix Pla Director de la Conca d’Òdena no pot desenvolupar-se fins a l’arribada de l’Eix Transversal Ferroviari, prevista per al 2026. Aquesta és precisament una de les argumentacions que va donar la Generalitat per suspendre l’aprovació del POUM d’Òdena.

Atesa aquesta situació, el govern del Consell Comarcal de l’Anoia considera que el mecanisme per afavorir la implantació del polígon de Can Morera “no pot ser aprovar mocions que van en contra del Pla Director, que busquen falsos titulars i que poden ser vistes com una agressió a l’autonomia municipal”, sinó crear “espais de diàleg i acords”.

Per això, el Consell s’ofereix als 11 municipis de la Conca d’Òdena per treballar conjuntament per revisar i modificar aquest Pla Director amb el màxim consens i fer possible la implantació d’aquest sòl industrial. Lluny de voler imposar als alcaldes el que han de fer en els seus municipis, el Consell Comarcal es posa a la disposició de l’alcalde d’Òdena – que en una entrevista amb el President del Consell ha manifestat que el polígon de la Zona Franca seria benvingut i dels alcaldes de tots els altres municipis de la Conca per abordar conjuntament la revisió del Pla Director, no només pel que fa a la zona industrial d’Òdena sinó també a d’altres qüestions estratègiques per al territori. El Consell recorda que 9 dels 11 municipis de la Conca ja s’han manifestat públicament a favor de la revisió del Pla Director i convida els dos municipis que no ho han fet a afegir-se a aquesta taula de treball que cercarà el consens.

Amb el vot contrari a la moció, el govern del Consell Comarcal va voler garantir “la seva neutralitat” precisament per fugir d’imposicions i poder fer aquesta funció de mediació i ser “la casa d’acollida on els municipis de la Conca debatin aquesta revisió i modificació”, sempre manifestant que està d’acord amb el polígon de Can Morera.

El govern del Consell Comarcal també lamenta que els grups de l’oposició rebutgessin l’oportunitat de deixar la moció sobre la taula i redactar-ne una de conjunta que inclogués els mecanismes per afavorir la creació d’aquest sòl industrial.

El Consell donarà sempre suport a totes les iniciatives per crear sòl industrial i ocupació a la comarca que vinguin liderades des del territori pel seus respectius alcaldes.

Last modified: 5 de febrer de 2018