Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Es constitueix l’Associació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena

23 de maig de 2023

La presidència anirà a càrrec de l’Ajuntament de Jorba, la vicepresidència del Consell Comarcal, la tresoreria de l’Ajuntament de Copons i la secretaria de l’Ajuntament d’Òdena. Es renovarà cada 4 anys. 

Aquest dilluns ha tingut lloc l’acte oficial de constitució de l’Associació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena amb la participació dels municipis que integren el projecte i el Consell Comarcal de l'Anoia. Hi han assistit els diferents alcaldes, el vicepresident primer del Consell, Jordi Cuadras, el cap de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipals d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, Jaume Minguell, i la cap del Servei de Coordinació d’Oficines comarcals i Gestió Territorial a la Catalunya Central de la Generalitat de Catalunya, Patrícia Pladevall.

La primera junta ha quedat constituïda amb la presidència per part de l’Ajuntament de Jorba, la vicepresidència per part del Consell Comarcal de l’Anoia, la tresoreria per part de l’Ajuntament de Copons i la secretaria l’ostentarà l’Ajuntament d’Òdena. La junta es renovarà passats 4 anys.

L’acte ha tingut lloc a l’Obrador, situat al magatzem municipal de l’Ajuntament de Jorba,  així, els assistents han aprofitat l’ocasió per conèixer les instal·lacions amb una visita guiada per l’alcalde de Jorba, David Sànchez. Tot seguit, s’han reunit per constituir l’entitat i tractar temes com les accions iniciades del Pla d’Accions 2023 i projectes vinculats i el recull de subvencions rebudes aquest any per al projecte.

El projecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena neix amb la voluntat de ser una eina de dinamització territorial que permeti incidir positivament sobre les activitats que es desenvolupin en sòls agrícoles i forestals, juntament amb totes aquelles que se’n derivin o hi estiguin relacionades d’una o altra forma (agroindústria transformadora, gastronomia, turisme, oci, cadenes de valor dels productes agroalimentaris i comercialització, esport, o aprovisionament de serveis ecosistèmics, entre d’altres). 

L’objectiu general del Parc Agrari de la Conca d’Òdena és afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari  basat en la qualitat i la proximitat, que sigui resilient al canvi climàtic i poc depenent del mercat global, que fomenti la transformació de les primeres matèries mitjançant el desenvolupament de l’agroindústria, que permeti la gestió sostenible del mosaic agroforestal i proveeixi de serveis ecosistèmics, que fomenti el desenvolupament d’activitats econòmiques dinamitzadores associades a l’activitat agrícola i al territori, que faci accessible per a tota la població una alimentació equilibrada i de qualitat basada en productes locals, i que esdevingui motor econòmic mitjançant la generació d’ocupació de qualitat entorn el sector agroalimentari i les activitats associades.

El Parc Agrari està integrat per 15 municipis, que en conjunt representen una superfície de 372,18 km2 i una població de més de 80.000 habitants. Els municipis que s’inclouen són: Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Igualada, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. També formen part les associacions: Associació de Productors de la Conca d’Òdena, Associació de Restauració i Comerç de la Conca d’Òdena i Associació d’Agents de Promoció turística del Parc Agrari de la Conca d’Òdena.

Last modified: 23 de maig de 2023