Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Experiència Artesana a l’Anoia en Transició: Un Ressò Cultural 

17 d'octubre de 2023

Amb l'arribada de la tercera edició d'Experiència Artesana, un esdeveniment que va prendre forma l'any 2021 dins del projecte Anoia en Transició, la comarca de l'Anoia es prepara per immergir-se en un ressò cultural íntim i profund. Aquesta iniciativa té com a objectiu primordial fomentar la comprensió i apreciació de l'artesania a través d'activitats que esdevenen ponts entre artesans, artistes i la comunitat local. 

Explorant l’artesania i la creativitat en quatre jornades inoblidables 

L'itinerari d'aquesta experiència es desplegarà en quatre localitats significatives: el Bruc, Copons, la Llacuna i Sant Martí de Tous. Amb una mirada focalitzada en la creació artesanal, aquest programa multifacètic busca establir diàlegs entre les mans i la matèria, donant accés als oficis i processos creatius que defineixen l'essència de l'artesania. 

El punt de partida, el 20 d’octubre, és la "Festa Artesana" a l'Antiga fàbrica Cal Bagó a Sant Martí de Tous. Aquesta sessió, liderada per Lazzum i bbintervencions, és una invitació a la comunitat artesana i creadora per compartir temps i taula, explorant col·laborativament les necessitats i oportunitats que defineixen el teixit artesà de la comarca. 

El 21 d’octubre, el taller monogràfic "FELTRE HUMIT DE LLANA VERGE" a la Llacuna, conduït per Flavia Alejandra Flores, ofereix una oportunitat de descobrir la tècnica ancestral del feltre humit, incentivant la creació d'objectes únics que promouen l'economia circular. 

La setmana continua amb la Formació Professionalitzadora el 24 d’octubre al Bruc, una oportunitat per a professionals artesans i creatius de millorar la gestió economicofinancera dels seus projectes, amb la guia experta d'Albert Mora de la cooperativa AmbTu. 

El 26 d’octubre, a Copons, "ENTRE MESTRES" ofereix una perspectiva íntima sobre l'artesania a través dels relats de Victòria Rabal, Joan Farré i Sara Castells, moderats per Manolo Garrido, creador del pòdcast "Gent de la Llacuna". 

Tancant amb clau cinematogràfica, el 28 d’octubre a Tous, “L’ARTESANIA AL CINEMA", una selecció de documentals de la Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania. Com a novetat, també es mostrarà una selecció de curts d'animació stop motion, guanyadors de premis internacionals, de la reconeguda productora I+G Stop Motion. A més, hi haurà una interessant xerrada titulada "Cinema fet amb les mans", a càrrec de Marc Riba i Anna Solans de la mateixa productora I+G Stop Motion. 

Tallers oberts: una invitació a la descoberta 

Del 21 al 29 d’octubre, els "Tallers Oberts" conviden a explorar els tallers dels artesans, proporcionant una visió intima de les seves creacions i processos artesanals. 

Amb Experiència Artesana, aquesta setmana no només commemora l’artesania i la creativitat, sinó que també fomenta un diàleg ric entre tradició i innovació. És una oportunitat per descobrir la riquesa cultural que flueix a través de l'artesania de l'Anoia, convidant a tots a explorar, aprendre i connectar amb la singularitat artesana de la comarca. 

Experiència Artesana no seria possible sense l'entesa i el compromís de diverses institucions que han teixit els fils d'aquest esdeveniment cultural. L'organització meticulosa d'aquesta setmana única recau en les mans de Anoia en Transició, una iniciativa que actua com a far i nexe entre els artistes, artesans i la comunitat. 

Amb un suport integral, Experiència Artesana és impulsada pel Consell Comarcal de l'Anoia, la Diputació de Barcelona, el Consorci de Comerç, Moda i Artesania de Catalunya (CCAM) de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Copons, La Llacuna, El Bruc i Sant Martí de Tous, així com el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquesta confluència d'institucions reflecteix un compromís compartit en la preservació de les arrels artesanals i en l'impuls de la creativitat que defineix la comarca

Last modified: 17 d'octubre de 2023