Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

La Diputació presenta al Campus Motor Anoia el Catàleg de Serveis com «un programa viu, que cada any canvia i que s’ha d’anar adaptant a les noves necessitats»

28 de gener de 2016

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el vicepresident primer de la corporació, Dionís Guiteras, van presentar dilluns a la tarda el nou marc de cooperació local per a aquest mandat. A la sessió també hi van assistir el president del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete, com a amfitrió de l'acte, qui va manifestar el seu agraïment a la Diputació per “la política de descentralització i creure en els Consell Comarcals com una administració més que dóna servei al territori.” En aquest sentit, Boquete, va destacar les ajudes, sobretot, el l’àmbit social que la Diputació ha donat a l’ens comarcal i han permès ajudar als 33 municipis i implementar polítiques socials.

L'acte, celebrat al Campus Motor Anoia (Castellolí), ha estat dirigit als municipis d'aquesta comarca.

La presidenta Mercè Conesa ha explicat que amb el Pla Xarxa de Governs Locals es donen a conèixer un conjunt d'«instruments que han de permetre que els ajuntaments i consells comarcals rebin la inversió i suport per tal de seguir prestant els serveis a la ciutadania, amb la màxima qualitat».

A més del Catàleg de Serveis i de les Meses de Concertació, Conesa ha destacat els programes complementaris, ja que «han donat resposta, sobretot, a la necessitat i context social que hem viscut aquests darrers quatre anys, i seguiran donant resposta a aquelles necessitats que se'ns plantegin des dels ajuntaments», com el sosteniment de les escoles bressol municipals, l'assistència alimentària o els plans d'ocupació.

D'altra banda, el vicepresident primer ha definit el Catàleg com «un programa viu, que cada any canvia i que s'ha d'anar adaptant a les noves necessitats» i ha recordat que «és imprescindible poder accedir al territori, parlar amb alcaldes i regidors, per poder tenir intercanvi de necessitats i d'impressions».

En aquest sentit, Guiteras també ha defensat que el Catàleg dóna eines, per exemple, «per canviar el model econòmic del territori».

L'acte, celebrat al Campus Motor Anoia (Castellolí), ha estat dirigit als municipis d'aquesta comarca.Principals instruments de cooperació

A través del Pla "Xarxa de Governs Locals 2016-2019", la corporació desplegarà l'exercici de les seves competències en matèria de cooperació i assistència local amb una vocació municipalista, orientada a prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l'aposta per la diversificació econòmica del territori.

D'aquesta manera, la garantia de la cohesió social, el foment de la diversificació econòmica del territori, l'aposta pel compliment dels principis de transparència i bon govern, i la promoció de l'equilibri territorial són els principals objectius. En aquest sentit, la Diputació aposta per reforçar la cooperació i l'assistència local en favor dels petits municipis i d'aquells altres que, per qüestions geogràfiques o demogràfiques, compten amb unes característiques especials. És per aquest motiu que el Pla preveu una regulació específica per als petits municipis i per als consells comarcals.

La "Xarxa de Governs Locals 2016-2019" treballarà amb els ajuntaments a través de quatre àmbits d'actuació per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials de la Diputació als governs locals: prestació de serveis públics i garantia de la cohesió social; manteniment i reposició d'inversions per al foment de la diversificació econòmica; nova inversió per al foment de la diversificació econòmica; i solvència financera.

Tot plegat es gestionarà a través de les Meses de concertació (espais entre els representants de la Diputació i dels governs locals, en els quals es contrasten les necessitats i es preacorden les actuacions del mandat i els recursos), els Catàlegs de serveis (ofertes periòdiques de recursos que la Diputació presenta als ens locals en format de llibre electrònic per satisfer les seves necessitats), els Programes complementaris (instruments específics de cooperació elaborats de forma contingent), i altres instruments de naturalesa anàloga.

Per al proper any, el Catàleg de Serveis té prevista una dotació de 58,6 MEUR, un 7,5% superior al 2015. Durant l'anterior mandat, el suport de la Diputació de Barcelona als governs locals va ser de 1.176 MEUR.

Last modified: 5 de febrer de 2018