Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

L’Anoia s’afegeix a una nova commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran, coincidint amb l’1 d’octubre

21 de setembre de 2021

El lema general proposat per les Nacions Unides en aquesta edició és “Igualtat digital per a totes les persones” i les activitats programades a la comarca tornaran a tenir, també enguany, un format principalment virtual

L'Assemblea General de Nacions Unides, en la seva la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l'1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran. La comunitat internacional instava, d'aquesta manera, a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.

Governs, associacions, institucions i totes les persones estan convidades, doncs, a adherir-se a aquesta commemoració i a involucrar-se al desenvolupament d'una societat apta per a totes les edats. La finalitat d'aquesta jornada festiva i reivindicativa és fer que les persones grans siguin per un dia veritables protagonistes i centre d'interès d'arreu del món, i difondre una imatge més positiva de l'envelliment. La diada representa també una oportunitat per a conscienciar la societat sobre l'estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta, així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa. 

La temàtica general proposada enguany a nivell general és “Igualtat digital per a totes les persones”, posant de relleu la necessitat d’accés i participació significativa en el món digital per part de les persones grans. I, com és habitual, el Consell Comarcal de l’Anoia i el seu Consell de la Gent Gran, per dotzè any consecutiu, han preparat un seguit d’activitats participatives, la majoria encara en format virtual per raons de prevenció i seguretat.

Des de ja fa setmanes, l’ens comarcal i els ajuntaments dels diferents municipis impulsen la caminada per a la gent gran “Sumem grans quilòmetres”. A més, aquest proper cap de setmana, coincidint amb FirAnoia a Igualada, hi haurà un taller de contacontes per promoure les relacions intergeneracionals i trencar estereotips al voltant de la vellesa, dissabte d’11:15 a 13h i, diumenge, de 17:30 a 18:30h.

El 28 de setembre, de 15:30 a 16:30h, es durà a terme la presentació en línia, a través de Zoom, del nou servei Trucades Amigues, un recurs conjunt amb la Fundació Amics de la Gent Gran per combatre la soledat no desitjada. L’endemà, 29 de setembre, d’11 a 11:45h, hi haurà la xerrada virtual “Consum i persones grans” a càrrec de Mercè Forn, responsable de l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor. I el 30 de setembre, a les 12:15h, es farà la presentació virtual dels resultats de l’anàlisi “Les necessitats de les persones grans de l’Anoia”, a càrrec de membres del Consell de la Gent Gran de l’Anoia.

Pròpiament l’1 d’octubre es publicarà un vídeo al canal de Youtube ‘Gent Gran Anoia’, amb la presentació per part del president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, seguida de la lectura del manifest i poesia, a càrrec del vicepresident del Consell de la Gent Gran, Enric Senserrich. 

El 5 d’octubre, d’11 a 11:45, s’ha programat una presentació virtual de la plataforma “Hablam, donde todo el mundo encuentra siempre a alguien con quien hablar”, amb Hablam Social Care, una proposta que vol promoure les relacions entre les persones a través de l’ordinador. I el 7 d’octubre, també a les 11h, es farà la presentació virtual  de la “Nueva herramienta virtual basada en el análisis del habla para la detección precoz del deterioro cognitivo”, a càrrec d’Accexible, que ha creat una eina virtual perquè les persones es puguin autoadministrar per tenir una prediagnosi sobre la seva salut mental.

Finalment, el 8 d’octubre, de 9:30 a 11h, hi haurà una píndola formativa virtual anomenada “Novetats en el procediment de modificació de la capacitat: cap a un model de suport”, a càrrec de Jordi Muñoz, president d’EIMA i membre de l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia (EAVA), enfocada a la nova normativa sobre aquest tipus de procediment legal. 

Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom i, per a poder accedir a les sales virtuals, cal visitar la pàgina web www.anoia.cat, on hi ha un banner amb més informació. En cas de dubte, es pot contactar amb l’adreça de correu electrònic bherrera@anoia.cat.

Last modified: 21 de setembre de 2021