Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Les lleis sobre el món local i el nou Canal Empresa centren el Consell d’Alcaldes de l’Anoia

25 de novembre de 2013

Una trentena d’alcaldes i regidors van assistir dimarts al Consell d’Alcaldes de l’Anoia que es va celebrar al Consell Comarcal amb la presència del president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, i d’una nodrida representació de la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. Hi van ser Marcel·lí Martorell, responsable de l’Oficina del Delegat del Govern, i les directores dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació (Bàrbara Minoves), Governació (Rosa Carné) i Territori i Sostenibilitat (Gemma Cruz).

Després de detallar els diferents serveis que l’ACM posa a disposició dels ajuntaments, el consells comarcals i les entitats municipals descentralitzades, Miquel Buch va centrar la seva intervenció en les possibles afectacions que poden comportar per als municipis les dues lleis sobre el món local que es volen impulsar des del Govern de l’Estat i des de la Generalitat de Catalunya. Buch va ser molt crític amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local que prepara el govern central i va afirmar que, “amb l’excusa d’un fals malbaratament per part dels ajuntaments, la llei amaga la supressió de serveis bàsics a les persones”. Va alertar que, si tira endavant, en els municipis de menys de 20.000 habitants (en el cas de l’Anoia, 32 de 33) “els ajuntaments no podran prestar o gestionar serveis que són essencials per als ciutadans”, per exemple en àmbits tant sensibles com els serveis socials.

Respecte a la Llei de Governs Locals catalana, el president de l’ACM va destacar que, a diferència de la llei estatal, ha estat feta “amb diàleg amb el món local”, i es va mostrar esperançat que “en el tràmit parlamentari pugui ser millorada amb les aportacions dels diferents partits polítics”.
Per la seva banda, Marcel·lí Martorell i la resta de representants del Govern català van posar-se a disposició dels municipis de la comarca per atendre les seves consultes.

La directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació, Bàrbara Minoves, i el representant de l’Oficina de Gestió Empresarial Jesús Veza van presentar als alcaldes i regidors el nou Canal Empresa de la Generalitat. Aquest portal electrònic aglutina tots els tràmits que els emprenedors, empresaris i professionals han de fer davant les diferents administracions públiques –els ajuntaments, la Generalitat i l’Estat-, així com els diferents serveis que aquestes els ofereixen.

Les lleis sobre el món local i el nou Canal Empresa centren el Consell d’Alcaldes de l’AnoiaMinoves va emmarcar el Canal Empresa en “els esforços que està fent el Govern per simplificar l’administració i ajudar empreses i emprenedors”. Del portal en destaca especialment una eina de cerca guiada de tràmits, que permet conèixer, a partir de l'activitat de l'empresa, i una sèrie de preguntes i respostes, tots els tràmits que s’han de fer, ordre en què s’han de fer, lloc, requisits, documents, taxes que haurà de pagar i formularis necessaris.

Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials de Governació va anunciar que abans de Nadal es farà pública la resolució provisional de la convocatòria del PUOSC 2013-2016, i va atendre les preguntes dels alcaldes i regidors sobre les previsions de terminis de pagament de la convocatòria anterior.

Finalment, Gemma Cruz va avançar la voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat de canviar el funcionament de les comissions territorials d’Urbanisme amb l’objectiu de “poder agilitzar els tràmits urbanístics”, i va posar-se a disposició dels municipis per ajudar-los en els seus tràmits.

Last modified: 5 de febrer de 2018