Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

L’Oficina Comarcal d’Impuls a la Transició Energètica participa en una sessió informativa sobre les comunitats energètiques a Masquefa

14 de febrer de 2024

A l'acte també es va parlar i es van conèixer experiències d'autoconsum compartit

L'Oficina Comarcal d’Impuls a la Transició Energètica (OCITE) va participar en una sessió informativa que l'Ajuntament de Masquefa va organitzar sobre l'autoconsum compartit i les comunitats energètiques a Masquefa. L'acte, que va tenir lloc dimecres 7 a la tarda a la Sala d'Actes del Centre Tecnològic i Comunitari de Masquefa, va comptar amb un nombre representatiu d'assistents que van compartir experiències personals en instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic individuals i van plantejar preguntes als ponents..

La sessió va començar amb una presentació a càrrec del primer tinent d'alcalde de Masquefa, Daniel Gutiérrez, que va donar pas a dues ponències. A la primera, l'OCITE va explicar què són les comunitats energètiques, les tipologies d'autoconsum i el paper de l'Ajuntament en cadascuna d'elles. A la segona, l’Oficina de Transició Energètica de l’Ajuntament de Masquefa va donar exemples de comunitats energètiques que ja estan en marxa al territori i va exposar les possibilitats de creixement que suposen per als municipis.

Durant la sessió també es van exposar els objectius necessaris per assolir la neutralitat climàtica l'any 2050, comptant que l'any 2030 ja s'han d'haver reduït els gasos d'efecte hivernacle entre un 40 i un 50%.

L'OCITE

Creat el 2022 pel Consell Comarcal de l'Anoia, l'OCITE és un servei que promou projectes d’energia verda destinats a ajuntaments, empreses i habitatges particulars. L'oficina treballa en coordinació amb la Direcció General d'Energia i l'Institut Català d'Energia, organismes del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Té com a tasques la coordinació i seguiment de la redacció dels Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima dels municipis de la comarca; l’assessorament als consistoris per sol·licitar ajuts i serveis; la dinamització de comunitats d’energia local públic-privades; l’impuls de projectes d’eficiència energètica i energies renovables en el sector privat; l’assessorament a empreses i particulars; l'organització de xerrades i jornades tècniques i divulgatives; el subministrament d’informació de subvencions i compres agrupades; l’assessorament sobre subvencions europees i altres ajudes destinades al sector públic i privat; el suport tècnic en la sol·licitud d’ajuts; la identificació de projectes potencials i dinamització en les línies estratègiques definides al pla de treball (PLATER); la promoció de l’educació ambiental amb projectes de sensibilització, tallers i xerrades itinerants pels municipis per tal d’arribar a tota la ciutadania i als professionals del territori; i l’impuls de la gestió domèstica dels subministraments per facilitar l’estalvi econòmic i la millora de l’eficiència energètica, mitjançant xerrades itinerants; i la detecció i derivació des de serveis socials dels municipis.

Last modified: 14 de febrer de 2024