Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Anoia i Bages s’impliquen en la senyalització i promoció de la Ruta del Sometent

22 de maig de 2011

Es tracta d’un recorregut bidireccional entre Santpedor i Igualada

Més de 37 quilòmetres de ruta senyalitzada seguint els passos que van fer els sometents (una figura que va aparèixer a Catalunya per defensar territori, patrimoni, institucions i la pròpia vida d’atacs de malfactors i bandolers) per les comarques del Bages i Anoia.

Aquest és l’objectiu del conveni signat entre els Consell Comarcals de les dues comarques, diferents municipis, i altres organismes com el Patronat de la Muntanya de Montserrat, la Fundació CatalunyaCaixa i la Junta de la Sèquia.

Aprofitant alguns trams de la ruta que ja estan oberts turísticament i desenvolupant altres recursos del territori, es vol senyalitzar un recorregut bidireccional entre Santpedor i Igualada.

La ruta passaria pel camí que els sometents van fer des de Santpedor i Manresa (passant per Sant Fruitós, Manresa, Sant Salvador de Guardiola, Castellgalí i Marganell) fins al coll de Can Maçana, lloc de la històrica batalla del Bruc. També s’hi afegeix el camí del sometent des d’Igualada fins a la batalla del Bruc, travessant aquests dos municipis i Castellolí.

Can Maçana va ser el lloc de reunió dels sometents de les poblacions de les rodalies i la decidida defensa d’aquest indret va barrar el pas, dues vegades, als francesos durant la Guerra del Francès.

La primera fase del projecte consisteix en la senyalització vertical de tota la ruta marcant la direcció del recorregut. També es planteja la necessitat de dissenyar panells informatius a les entrades i sortides de tots els municipis del recorregut, on hi hauria un mapa i informació global sobre la ruta i informació específica del municipi i la seva relació amb la Guerra del Francès.

En la Ruta del Sometent estaran integrats els ajuntaments de Castellolí, Castellgalí, El Bruc, Igualada, Manresa, Marganell, Sant Fruitós de Bages, Sant Salvador de Guardiola i Santpedor, Consell Comarcal de l’Anoia i Consell Comarcal del Bages, i tres entitats privades de les dues comarques: Aigües de Manresa, Fundació CatalunyaCaixa i Patronat de la Muntanya de Montserrat.

Last modified: 5 de febrer de 2018