Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Anoia Turisme edita una nova guia que recull tota la informació de l’ ”Anoia, terra de castells, la comarca medieval”

10 de gener de 2018

El Consell Comarcal amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona editen un pràctic desplegable amb informació de les torres i castells de la comarca

“Anoia, terra de castells - la comarca medieval”, és el nou document que ha editat el Consell Comarcal, que recull un dels majors atractius de la comarca, les torres i castells.

La guia presenta una selecció de les fortificacions que es poden trobar al territori anoienc, les ubica en un mapa, en fa una breu descripció i detalla les visites que s’hi poden fer; visita guiada, visita exterior i lliure, visita exterior i concertada. Es podrà trobar als punts d’informació turística de la comarca, al Consell Comarcal de l’Anoia i als diferents ajuntaments. Se n'han editat 4000 en català i anglès i 2000 en francès i castellà.

El nou editable es complementa amb l’aplicació mòbil de l’ “Anoia terra de castells” on mitjançant tres rutes es pot conèixer la història i els personatges que han habitat en aquestes construccions històriques apassionants que abunden al territori.

La comarca de l’Anoia és rica en patrimoni, en cultura, en natura... ara bé, les torres i els castells ocupen un lloc destacat, per aquest motiu l’ens comarcal va crear el projecte i marca “Anoia, terra de castells”,  per poder agrupar aquestes construccions com a vehicle de promoció del territori i de viatge en la recerca històrica, a més de poder-los fer servir com un identificador singular del paisatge de la comarca.

Castells mil·lenaris de l'època de la conquesta

Bona part d’aquestes torres i castells daten d’entre mitjans del segle X i mitjans del segle XI. En aquells moments els comtes de Barcelona, Osona-Manresa i Berga-Cerdanya van ocupar i repoblar el territori, desplaçant els antics possessors musulmans.

Quan la zona va deixar va de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser el centre administratiu dels nous senyorius feudals. Entre d’altres, van destacar famílies com els Claramunt, Montbui, Tous o Òdena.

A partir del segle XIV, la família dels Cardona es va fer amb els principals senyorius de la comarca, de manera que les torres i castells van passar a ser el lloc de residència dels seus administradors.

Amb el pas dels segles i l’augment del pes de les ciutats, els antics centres de poder es van anar abandonant, o bé van ser reconvertits en masos o cases.  Actualment, tots ells són una magnífica targeta de presentació per a la comarca de l’Anoia.

 

Last modified: 5 de febrer de 2018