Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Bona participació en la formació específica per l’àmbit comercial i empresarial en matèria de sensibilització i detecció de situacions de maltractament a les persones grans

6 de juliol de 2015

El passat divendres 3 de juliol el Consell Comarcal de l’Anoia va realitzar una formació específica en sensibilització i detecció de situacions de maltractament a les persones grans, per a aquelles empreses i comerços, treballadores familiars i tècnics d’ensenyament.

La relació que estableix el comercial/empresari vers una persona gran sovint és de confiança així doncs, poden ser grans detectors de situacions preocupants. El fet de saber detectar a temps significa poder prevenir l’empitjorament de la situació i protegir a la persona gran.

La formació va ser molt ben acollida per aquest àmbit que, en la mateixa formació van rebre indicacions clares sobre què és allò que ens ha d’alarmar i com derivar la informació perquè es vetlli per la persona gran i el seu entorn. Es va parlar dels diferents tipus de maltractament que pot patir una persona gran (físic, psicològic, sexual, abús econòmic i financer, vulneració de drets, negligència i abandonament) i la dificultat que tenen les persones grans per a denunciar les situacions que viuen (per por, per manca de força, per dependència amb la presumpta persona maltractadora, pel famós “què diran”, etc). Per aquest motiu, quan es detecta aquest tipus de situacions o que pensem que podria patir la persona gran, cal informar a serveis socials del seu municipi per tal de donar un senyal d’alarma; donar aquesta informació no significa denunciar, si no posar en alerta per tal que sigui els serveis socials qui, amb delicadesa i total confidencialitat pugui estudiar la situació i confirmar si hi ha una situació de risc o no.

Aquesta formació s’emmarca en el programa “Pels bons tractes a les persones grans” que el Consell Comarcal de l’Anoia lidera i en el qual es contempla una part formativa que compta amb suport del Departament de Benestar i Família de la Generalitat i l'Obra Social "la Caixa" juntament amb Diputació de Barcelona que té per màxim objectiu conscienciar i sensibilitzar a la població, visibilitzar situacions de maltractament a les persones grans i promocionar conductes de bon tracte a la gent gran.

Encara hi ha més accions formatives pendents de realitzar-se. De cara a la tardor, se’n farà pel col·lectiu sanitari i també una altra pel sector bancari. Amb aquestes sumarem a les altres tres formacions que ja s’han realitzat al territori de l’Anoia (Comissió de prevenció i detecció de maltractament a persones gran de l’Anoia, àmbit social i àmbit de justícia i seguretat).

Last modified: 5 de febrer de 2018