Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal de l’Anoia fomenta el consum de la fruita dolça del territori, un aliment de producció de qualitat

24 de juliol de 2012

L’ens comarcal recomana el consum de la fruita dolça i especialment del préssec de la zona de la Fortesa, a Piera, que es produeix seguint el mètode de “producció integrada”.

Els millors productes de la terra són aquells de temporada i que estan collits en el seu punt òptim de maduració. Per aquest motiu, els agricultors del territori segueixen el protocol de “producció integrada”, un sistema basat en mètodes que respecten la salut i el medi ambient i que donen resposta al consumidor que busca productes diferenciats, produïts amb garantia i qualitat controlada. L’organisme que vetlla pel correcte funcionament d’aquest sistema és el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya a través del Consell Català de Producció Integrada.

La protecció del medi ambient i de la salut dels consumidors i dels agricultors es garanteix mitjançant la utilització de tècniques de producció, comercialització i elaboració que minimitzen l’ús de productes agroquímics i d’adobs i aplicant processos que afavoreixen la diversitat de l’ecosistema agrícola, ja que respecten la flora i la fauna autòctones, i potencien l’activitat conservadora del medi rural i del paisatge. D’altra banda, el protocol de producció preveu l’adaptació de les empreses agrícoles a la forma de producció intensiva per assegurar-ne la viabilitat econòmica i els productors, elaboradors i envasadors dels aliments estan obligats a complir totes les condicions fixades a les normes tècniques de producció establertes per a cada cultiu, com l’obligació de portar un quadern d’explotació i, si s’escau, un quadern de postcollita, que recullen les anotacions de totes les intervencions fetes sobre el cultiu i els productes. Així es controla la història dels aliments, des del camp fins al punt de venda.

De la fruita dolça que es cultiva a la comarca, el préssec de la Fortesa és un dels aliments estrella que gaudeix d'un merescut mèrit a la seva qualitat a través de la Denominació d'Origen Fordal. Aquest producte és molt recomanat ja que es tracta d’un cultiu 100% de secà en un terreny molt argilós i molt calcari, a la zona de l’Anoia més propera a l’Alt Penedès, característiques que fan que el fruit que se’n deriva tingui unes qualitats difícils de trobar en altres regions.

Aprofitant la qualitat de la indústria de la fruita dolça de la comarca, des del Consell Comarcal de l’Anoia i en el marc de la Xarxa Productes de la terra, es treballa per la seva promoció i per impulsar el seu consum. La voluntat és enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat. En aquest sentit, des de fa uns anys l’ens comarcal aposta per donar a conèixer la qualitat dels productes artesans alimentaris de l’Anoia amb diverses accions. Es va crear una imatge, un logotip “L’Anoia del Camp a la Taula” per identificar l’artesania alimentaria de la comarca i tots els comerços i establiments que n’ofereixin. També es va realitzar el catàleg de productes de la terra que recull els productes alimentaris de la comarca i s’han organitzat diverses fires entorn l’artesania alimentària de la comarca.

Per altra banda, altres iniciatives locals com la de l’Ajuntament de Piera també fomenten el consum de la fruita dolça amb el Mercat de la Fruita Dolça, que des del passat 17 de juny tots els diumenges d’estiu de 9 a 14h s’instal·la a la vorera del costat de la rotonda de la B-224 en direcció a Capellades, al costat de l’accés dret del polígon industrial. L’exposició i venda de fruita de productors locals compta amb altres accions de suport paral·leles com tasts, maridatge de fruita i cava o campanyes de salut alimentària.

Last modified: 5 de febrer de 2018