Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal de l’Anoia vol implantar el porta a porta als municipis on s’encarrega del servei de recollida de residus

16 de novembre de 2016

El nou sistema vol augmentar l'índex de reciclatge de la comarca, que actualment és del 19%. Durant el 2017 el Consell Comarcal de l'Anoia vol canviar el model de recollida selectiva d'escombraries porta a porta als més de 20 municipis on s'encarrega d'aquest servei.

La recollida selectiva porta a porta consisteix en lliurar els residus, prèviament separats, al servei de recollida davant de la porta de cada habitatge o comerç, d'acord amb un calendari preestablert, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. Aquest novembre el Consell Comarcal treballa en identificar les característiques de cada municipi amb l'objectiu que la recollida porta a porta sigui més eficaç. També vol donar més informació i engrescar els ajuntaments dels municipis en què es vol implantar el servei.

Per conèixer de primera mà l'experiència, el 8 de novembre des del Consell s'ha visitat el municipi de Vilabrareix, on fa quatre anys que fan la recollida selectiva amb el sistema de porta a porta i aquest 2016 han arribat a una mitjana de reciclatge del 88,96%, cosa que els situa com a segon municipi amb l'índex més alt de Catalunya. Disposa de tecnologia aplicada, com cubells amb un xip que en permet la lectura i fer seguiment de quan els veïns treuen els residus, els que generen, i així poder controlar i millorar el servei. A Vilabrareix els va rebre l'alcalde del municipi, David Mascort, qui els va explicar com van fer la implantació, els motius, els petits problemes que van tenir i els reptes de futur, com implantar una taxa per generació. El model de porta a porta i/o portes tancades de Vilabrareix és semblant al que es vol projectar als municipis anoiencs.

L'Anoia parteix d'un índex de reciclatge del 19%, difícilment millorable amb el sistema actual. El porta a porta és l'únic model que pot garantir un canvi de tendència en el reciclatge que permet a mig-llarg termini ser eficients en la gestió dels residus, tenint en copte la política d'augment del cànon d'abocador que grava la resta que va a dipòsit controlat.

Queden fora d'aquesta iniciativa municipis com els de la Conca d'Òdena, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola o Calaf, que no gestionen la recollida d'escombraries a través del Consell.

Last modified: 5 de febrer de 2018