El nou sistema vol augmentar l'índex de reciclatge de la comarca, que actualment és del 19%. Durant el 2017 el Consell Comarcal de l'Anoia vol canviar el model de recollida selectiva d'escombraries porta a porta als més de 20 municipis on s'encarrega d'aquest servei.
La recollida selectiva porta a porta consisteix en lliurar els residus, prèviament separats, al servei de recollida davant de la porta de cada habitatge o comerç, d'acord amb un calendari preestablert, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. Aquest novembre el Consell Comarcal treballa en identificar les característiques de cada municipi amb l'objectiu que la recollida porta a porta sigui més eficaç. També vol donar més informació i engrescar els ajuntaments dels municipis en què es vol implantar el servei.
Per conèixer de primera mà l'experiència, el 8 de novembre des del Consell s'ha visitat el municipi de Vilabrareix, on fa quatre anys que fan la recollida selectiva amb el sistema de porta a porta i aquest 2016 han arribat a una mitjana de reciclatge del 88,96%, cosa que els situa com a segon municipi amb l'índex més alt de Catalunya. Disposa de tecnologia aplicada, com cubells amb un xip que en permet la lectura i fer seguiment de quan els veïns treuen els residus, els que generen, i així poder controlar i millorar el servei. A Vilabrareix els va rebre l'alcalde del municipi, David Mascort, qui els va explicar com van fer la implantació, els motius, els petits problemes que van tenir i els reptes de futur, com implantar una taxa per generació. El model de porta a porta i/o portes tancades de Vilabrareix és semblant al que es vol projectar als municipis anoiencs.
L'Anoia parteix d'un índex de reciclatge del 19%, difícilment millorable amb el sistema actual. El porta a porta és l'únic model que pot garantir un canvi de tendència en el reciclatge que permet a mig-llarg termini ser eficients en la gestió dels residus, tenint en copte la política d'augment del cànon d'abocador que grava la resta que va a dipòsit controlat.
Queden fora d'aquesta iniciativa municipis com els de la Conca d'Òdena, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola o Calaf, que no gestionen la recollida d'escombraries a través del Consell.
Last modified: 5 de febrer de 2018