Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal de l’Anoia lluita contra el sobrepès i l’obesitat infantil

16 de febrer de 2011

El president del Consell Comarcal de l’Anoia, Marc Castells, juntament amb la dietista-nutricionista Núria Rosich i la psicòloga Vanessa Cortí van presentar el passat dimecres el programa de tractament de sobrepès “Nens en moviment”.

Donat l’augment en el nombre de nens amb obesitat, la dificultat del tractament i el risc de patir obesitat i malalties relacionades en l’edat adulta, el Consell Comarcal de l’Anoia desenvolupa un programa contra l’obesitat infantil dirigit a nens i pares. Aquest es diferencia de la resta de propostes perquè inclou a tota la família en el tractament i així possibilita i facilita que es duguin a terme els canvis d’hàbits necessaris.
Durant el darrer trimestre de l’any, un grup format per 7 famílies amb nens amb sobrepès ja van participar del primer programa i l’èxit dels resultats obtinguts que, entre altres, van ser la disminució de pes, l’adopció d’hàbits saludables i l’augment de l’autoestima, ha portat al Consell Comarcal a repetir l’experiència.

Castells, en la seva intervenció, va afirmar l’aposta que fa l’ens comarcal per tirar endavant un programa com aquest, i que ara, desprès de l’èxit del primer programa aplicat a un grup d’infants i pares de la comarca, el CCA reedita l’experiència amb l’objectiu de seguir treballant per combatre l’obesitat infantil (l’epidèmia del s.XXI segons la OMS). El president va voler agrair la tasca de la dietista-nutricionista Núria Rosich, la psicòloga Vanessa Cortí i la col·laboració del Consorci Sanitari de l’Anoia.

Característiques del programa
“Nens en moviment” és un programa multidisciplinari dirigit a nens/es entre els 7 i 12 anys amb sobrepès i/o obesitat i al seu entorn familiar.
El programa ha estat creat per la Vall d’Hebron i s’està duent a terme a moltes altres poblacions de Catalunya i de l’estat espanyol amb molt d’èxit.
És un programa de reeducació conductual que té com a objectiu modificar els estils de vida, hàbits alimentaris i condicionants psicològics del nen i del seu entorn, per això educa sobre alimentació, reforça l’autoestima i la imatge corporal, reforça les relacions familiars i proporciona informació veraç sobre la malaltia i el seu tractament.

Els objectius del programa
Els objectius del programa dirigits als pacients són:
-Oferir conceptes bàsics de nutrició i alimentació per tal de millorar els hàbits alimentaris.
-Promoure l’activitat física.
-Impulsar conductes assertives.
-Augmentar o mantenir l’autoestima del nen.
-Prevenir complicacions mèdiques relacionades amb la obesitat.
-Normalitzar l’índex de massa corporal.
-Proporcionar un seguiment més estricte i personalitzat del problema, amb el suport a la família i als educadors.

Els objectius dirigits a pares i/o familiars del pacient són:
-Conscienciar sobre la problemàtica del nen.
-Conscienciar a la família, principalment als involucrats en l’alimentació del pacient (pares, avis,...), de la necessitat de la seva participació activa en el tractament per l’èxit del mateix.
-Promoure a nivell familiar una alimentació normocalòrica i equilibrada, activitat física, estils de vida saludables i una adequada expressió de les emocions mitjançant la millora de l’autoestima, el coneixement dels sentiments i la comunicació intrafamiliar.
-Ensenyar als familiars la manera d’acompanyar al nen durant el seu tractament i a la resolució de problemes, a través de pautes conductuals d’acord a l’etapa evolutiva del nen.

Pla de treball
Es treballa en format grupal, donant una formació teòrica i pràctica (família i nens), té un caràcter participatiu e interactiu i es treballa en dos espais simultanis i separats, un pels nens i l’altre pels familiars. Els grups són de 5 a 10 nens màxim, depenent de les edats.
El programa dura 11 setmanes amb sessions d’una hora i mitja un dia a la setmana.
Es treballa amb temes relacionats amb la salut com: alimentació, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, assertivitat, drets personals, autoestima, relaxació i activitat e inactivitat física (hores de televisió i jocs d’ordinador). En definitiva, possibilita un espai en què els nens poden analitzar i expressar les seves emocions en relació al tema del sobrepès, l’obesitat i les seves conseqüències.

El principal avantatge del programa és que és un tractament grupal, familiar i integral (estil de vida saludable i món psicològic i emocional).
El tret diferencial del programa que treballa en format grupal envers els tractaments individuals tradicionals és la retroalimentació que es produeix en treballar en grup. Els pacients arriben amb la sensació d’aïllament, estan secretament convençuts que la seva desgràcia o soledat son úniques i pensen que només ells tenen certs problemes, i durant el tractament experimenten una forta sensació d’alleujament quan veuen que no estan sols. El fet de compartir problemes similars, fa que s’ofereixin ajuda mútuament, i l’experiència de ser útil a altres membres pot ser altament gratificant i és una de les raons per les quals la teràpia en grup incrementa amb tanta freqüència l’autoestima.

L’èxit del primer programa
El programa ha estat dirigit per la dietista-nutricionista Núria Rosich i la psicòloga Vanessa Cortí. Es va dur a terme entre els mesos d’octubre i desembre del 2010 a les instal·lacions de l’Hospital d’Igualada i hi van participar 7 famílies amb nens d’entre 9 i 11 anys amb problemes de sobrepès i/o obesitat.
El nivell d’implicació i col·laboració de tots els participants, tant nens com pares, va ser molt alt i satisfactori.
Les dades en estudi han estat el pes, IMC (Índex de massa corporal), l’estat nutricional d’acord amb l’IMC en Desviacions estàndard, l’Índex Kidmed (sobre la qualitat de la dieta Mediterrània), l’ansietat i l’autoestima tant dels nens com dels pares.

Els resultats són molt esperançadors, perquè tot i que parlem d’una mostra molt petita, tots els nens van baixar de pes, van millorar el seu IMC i van millorar molt la qualitat de la seva dieta consumint més fruites, més verdures, més peix i més llegum. Per altra banda, també augmenten molt l’exercici físic i disminueixen la seva inactivitat (hores de televisió, ordinador, vídeo jocs,...). Finalment, s’observa que baixen els trets d’ansietat i depressió d’aquests nens i millora molt la seva autoestima.
Pel que fa als pares, el 89% també baixa el seu pes i el 83% millora la qualitat de la seva dieta així com també els trets d’ansietat.

Els resultats obtinguts en la primera experiència a l’Anoia són molt esperançadors i s’equiparen als obtinguts per la Vall d’Hebron (el 89% dels nen milloren el seu IMC). De totes maneres s’aniran fent valoracions als tres mesos, a l’any i un cop l’any cada 5 anys per corroborar que realment aquestes famílies han assolit el canvi d’estil de vida.

Nou programa
Desprès dels bons resultats assolits en el primer programa, el Consell Comarcal de l’Anoia ha renovat l’aposta pel projecte i actualment està desenvolupant el mateix programa de tractament que durarà fins el mes d’abril. Aquest nou grup, del qual s’espera obtenir els mateixos bons resultats, consta de 6 nens/es d’entre 9 i 10 anys.

Per qualsevol tipus d’informació es poden posar en contacte amb les professionals responsables del projecte a través del correu electrònic nuria@nutricioglobal.com o als telèfons 646937773 / 678888519. Està previst anar fent sessions informatives per les famílies que hi puguin estar interessades i així poder participar en propers programes.

Last modified: 5 de febrer de 2018