Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal de l’Anoia, present a la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, celebrada a Brussel·les

15 d'octubre de 2019

La capital europea va acollir, durant quatre dies, un centenar de sessions de treball i actes relacionats amb el desenvolupament regional i local

El conseller de Turisme, Programes Europeus i Relacions Institucionals del Consell Comarcal de l’Anoia, Daniel Gutiérrez, va representar la institució a la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, que va tenir lloc a Brussel·les entre els dies 7 i 10 d’octubre. Aquest esdeveniment és el punt de trobada on es comparteixen les accions de desenvolupament territorial que es duen a terme mitjançant els programes de la Unió Europea.

Les regions i ciutats participen en l'elaboració de la majoria de les polítiques de la Unió Europea (UE). De fet, els ens subnacionals públics de la Unió controlen un terç de la despesa pública ─2,1 bilions d'euros anuals─ i dos terços de la inversió pública ─al voltant de 200.000 milions d'euros─, recursos que han d’utilitzar utilitzar seguint les disposicions legals de la UE.

Enguany, aquesta cita cobrava especial rellevància, ja que coincidia amb la posada en marxa d’una nova conselleria de programes europeus al Consell Comarcal, una àrea que té l’objectiu d’apropar, participar i beneficiar la comarca dissenyant estratègies de desenvolupament i cercant programes de finançament en el context internacional. Actualment, l’Anoia ja participa en alguns programes europeus, com són el fons FEDER amb el projecte Anoia Terra de Castells ─que dona suport a 6 municipis─ o el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) sobre mobilitat connectada.

La Setmana Europea de les Regions i les Ciutats 

La Setmana Europea de les Regions i Ciutats és un esdeveniment que se celebra cada any a la capital belga i que, al llarg de quatre dies, ofereix a representants polítics, funcionaris de les administracions regionals i locals, experts i representants del món acadèmic la possibilitat de posar en comú bones pràctiques i coneixements especialitzats en matèria de desenvolupament regional i urbà. 

A principis d'octubre, doncs, es van congregar a Brussel·les uns 6.000 participants i 600 ponents, tant d'Europa com de fora del continent, per participar en un programa format per aproximadament 100 sessions de treball, exposicions i actes relacionats amb el desenvolupament regional i local. 

La participació del Consell Comarcal de l’Anoia

El Consell Comarcal, representat per Daniel Gutiérrez, ha pres part en un total de 10 tallers i conferències, tots ells importants perquè s’hi van abordar, entre d’altres, les valoracions dels programes Urban Innovate Actions (UIA) i Urbact, les accions relacionades amb el futur del desenvolupament econòmic sostenible mitjançant l’economia circular i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); i, finalment, les relacionades amb el desenvolupament d’estratègies turístiques sostenibles mitjançant els recursos culturals i naturals del territori.

Des del Consell Comarcal es qualifica de molt positiva la participació en aquestes jornades, ja que també s’hi han presentat valoracions sobre les experiències del període 2014-2020 i s’han plantejat nous objectius per al període 2021-2027. En aquest sentit, precisament, la nova conselleria de Programes Europeus té com a principal fita traslladar les polítiques europees a la comarca de l’Anoia i adaptar-les a les necessitats de la comarca en els àmbits de la innovació tecnològica, el desenvolupament local i comarcal sostenible, la promoció econòmica, el turisme, la cultura i el patrimoni cultural o la cohesió social.

Last modified: 15 d'octubre de 2019