Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell Comarcal forma les notaries de l’Anoia perquè detectin l’abús econòmic i financer a les persones grans

30 de gener de 2018

L’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia es desplaça als despatxos interessats perquè hi puguin assistir tots els professionals

El Consell Comarcal de l'Anoia ofereix aquest any una sessió formativa a totes les notaries de la comarca perquè puguin detectar possibles situacions de vulnerabilitat cap a les persones grans, com abús econòmic o financer. Emmarcada dins del programa “Pels bons tractes a les persones grans” del Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania de l’ens supramunicipal, aquesta formació ja s'ha ofert a altres col·lectius de la comarca com entitats bancàries, cossos de seguretat, comerços i professionals de l’àmbit de la salut i social.

La sessió formativa ofereix als notaris eines per saber si la persona té algun tipus de deteriorament cognitiu, determinar si té capacitat o no de decidir i, per tant, si són aptes per entendre i signar els documents notarials. També es recorda les eines legals de què disposa la persona gran per protegir-se i s'informa de què cal fer en cas de detectar alguna possible situació de maltractament. L’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia (EAVA) s'encarrega d'aquesta formació informativa i es desplaça a la notaria amb l'objectiu que tots els professionals que hi treballen hi puguin assistir. La primera interessada ha estat la Notaria de Santa Margarida de Montbui.

Els maltractaments a les persones grans són un fenomen “iceberg”, dels quals es calcula que es coneixen el 20% del total de situacions reals. El maltractament físic, psicològic, sexual, econòmic i/o financer, la negligència i l'abandonament són les tipologies recollides, juntament als protocols que cal seguir, a la “Guia territorial de l’Anoia per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans” (2017).

Pel que fa a la prevenció de situacions de maltractament a persones grans, la comarca compta amb la campanya “Tracta'm bé” des del 2015, i amb accions formatives, que han resultat en múltiples trucades de professionals informant de possibles situacions de risc.

Creat el 2015, l'EAVA és l’únic equip multidisciplinari especialitzat creat exclusivament per atendre a persones grans en situació de maltractament, de tot l’estat. Actualment el formen un advocat, una educadora social, una psicòloga i una treballadora social. L'equip ofereix assessorament en totes aquestes disciplines als professionals que ho requereixin, i realitza accions preventives, estudis per al diagnòstic psicosocial, propostes de millora, i intervencions per aconseguir els canvis necessaris per eradicar la situació. També treballa per a la recuperació de la persona gran afectada i el seu entorn.

Last modified: 5 de febrer de 2018