Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Consell de la Gent Gran de l’Anoia i el Campus Universitari Igualada – UdL presenten les conclusions de l’estudi sobre la relació de la gent gran amb les TIC durant el confinament

5 d'octubre de 2020

Destaca el fet que, més enllà de la comunicació interpersonal, els participants no explotessin el potencial de les TIC per a altres finalitats, com aprendre o entretenir-se

El passat 30 de setembre, en el marc d’un webinar on-line pel Dia Internacional de la Gent Gran, es van presentar les conclusions de l’estudi Gent gran i noves tecnologies en la situació de confinament per COVID-19, elaborat pel Consell de la Gent Gran del Consell Comarcal de l’Anoia amb la col·laboració del Campus Universitari Igualada - UdL. Un treball pivotat pel professor d’aquesta universitat, Sergio Sayago.

L’estudi tenia tres objectius principals: saber l’ús que les persones grans de la comarca de l’Anoia fan o han fet de les noves tecnologies durant la situació de confinament ocasionada pel coronavirus COVID-19; discutir i prendre mesures en el Consell de la Gent Gran de l’Anoia de cara al futur; i aprofitar aquest cas particular de potencial aïllament social no desitjat per entendre i millorar la relació entre les noves tecnologies i la gent gran.

Es va realitzar una enquesta en línia que va ser contestada per una seixantena de persones. Els principals resultats mostren que les TIC van tenir un paper essencial, molt especialment el WhatsApp, per facilitar les relacions personals i evitar que les persones grans se sentissin soles durant el confinament. Destaca, però, el fet que, tot i el potencial de les TIC més enllà de la comunicació, els participants no explotessin les seves capacitats per altres finalitats, com aprendre o entretenir-se. Aquest serà, doncs, un àmbit de recerca que el Consell de la Gent Gran i el Campus Universitari Igualada - UdL exploraran en un futur pròxim.

Els resultats també indiquen la necessitat de formació, perquè molts dels enquestats van haver d’aprendre a utilitzar tecnologies que no coneixien i no tenien suport presencial. Una de les accions provocades per aquest resultat és el projecte (es)TIC+aprop, que s’inicia aquesta tardor. Impulsat pel propi Consell de la Gent Gran de l’Anoia i acompanyat per les tècniques de voluntariat del Consell Comarcal, aquesta iniciativa acostarà l’ús de les noves tecnologies a les persones grans, utilitzant la xarxa de voluntariat de cada municipi. Es pot veure el vídeo explicatiu al web www.anoia.cat.

L’estudi presentat també posa de manifest la necessitat d’entendre més i millor la relació entre les TIC i la gent gran en entorns rurals, dissenyant activitats que habitualment es realitzen de manera presencial en centres socials, en format no presencial o semipresencial, perquè la gent gran les continuï realitzant. 

Aquests i altres resultats de l’estudi es poden trobar en l’informe de resultats, que es pot descarregar a l’adreça https://ja.cat/WZXiO.

Last modified: 5 d'octubre de 2020