Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Dia Internacional de la Gent Gran a l’Anoia es va commemorar amb la jornada “La diversitat en la vellesa” i el reconeixement als 10 anys del Consell de la Gent Gran de l’Anoia

2 d'octubre de 2019

La celebració del Dia Internacional de la Gent Gran a l'Anoia, organitzada pel Consell Comarcal de l'Anoia, va centrar les activitats d'enguany en una jornada  sota el títol "La diversitat en la vellesa" amb xerrades, taules rodones,  demostració de bones pràctiques, teatre inclusiu, diàlegs intergeneracionals amb veu de dona i la commemoració del desè aniversari de la creació del Consell de la Gent Gran de l'Anoia. 

Al llarg del dia, tots els actes desenvolupats al Casal Cívic Igualada - Casal del Passeig van ser participats pel públic i des de l'organització valoren molt positivament l'assistència d'altres col·lectius a la jornada, més enllà de la pròpia gent gran, ja que l'obertura a entitats, professionals del sector, càrrecs electes i públic en general va ser també, un dels objectius d'aquest 2019, arribant gairebé a un centenar d'assistents.

En el marc del desè aniversari es va fer un reconeixement especial de la tasca de membres del Consell de la Gent Gran de l'Anoia. Les persones membres representants en aquest òrgan i reconeguts en l'acte van ser Enric Senserrich i Paquita Peña, de l'Associació de Gent Gran d’Igualada; Concepció Solé, de l'Associació de Gent Gran de Jorba; Albert Saborit i Gregorio Cortés, de l'Associació de Gent Gran de Montserrat Parc; Salvador Martí, de l'Associació de Pensionistes i Jubilats de Vilanova del Camí; Montserrat Bertran, de l’Esplai de Calaf; Enri Pairet i Ramon Cunillera, de l'Associació de Gent Gran de Masquefa; Josefa Font i Albert Bel, de la Fundació Privada Àuria; Josep M Figueras i Julian Borrega, de l'entitat Federats de Jubilats i Pensionistes de CCOO; i Sílvia Soteras i Carme Chamorro, de l'Espai de Vida de Castellolí. Finalment, a títol personal van rebre les respectives distincions Enric Esquer, com a representant al Consell de la Gent Gran de Catalunya, Jordi Gifre, Antonio López i Joan Ribera. No obstant, també formen part del Consell de la Gent Gran de l'Aonia: l' Associació de Gent Gran de Cabrera d'Anoia, l'Associació de Gent Gran dels Hostalets de Pierola, l'Associació Cultural de la Gent Gran de Piera i l'Associació de Gent Gran de Vallbona d'Anoia.

Durant el matí, la jornada va girar entorn la ponència "Vellesa: temps de perdre, temps de guanyar", a càrrec de la Dra. Ana Gimeno-Bayón, on entre altres temes es va tractar la vellesa com una etapa de reptes i oportunitats. La taula rodona "Moments: Temps de dones", conduïda per Víctor Sastre, va presentar un diàleg intergeneracional després de veure el curtmetratge que es pot veure a través de Youtube i durant les "Experiències exprés", es van presentar quatre exemples de bones pràctiques desenvolupades per col·lectius de la comarca. Aquestes experiències van ser: "Companys de lectura" de l'Hospital de Dia Sant Jordi amb Fundació Escola Mowgli i Biblioteca Central d'Igualada, "Saviesa compartida" del Centre de Dia Casa Gimferrer i l'EAIA de l'Anoia, "Ràdars" de l'Ajuntament d'Igualada i la Fundació Sociocultural Atlas, i "Consell de la Gent Gran de l'Anoia: 10 anys" del Consell Comarcal de l'Anoia. Segons el president del Consell de la Gent Gran de l'Anoia Xavier Boquete “l'etapa de la vellesa és, alhora que un repte, una etapa d’oportunitats”.

Durant la tarda, es va mostrar la diversitat funcional i cultural en diferents aspectes de la vellesa. Usuaris i usuàries de la Fundació Privada Àuria van ser els encarregats de protagonitzar la presentació del vídeo teatral del clàssic Romeu i Julieta, en toc d'humor, seleccionat com a finalista en un concurs nacional. L'obra va precedir la presentació "Envellir sense fronteres", una taula de diàleg on persones de diferents orígens van explicar com es viu i de quina forma s'envelleix en els seus països d'origen i quins contrastos viuen amb el procés d'envelliment d'on viuen actualment. 

Per cloure el desè aniversari del Dia Internacional de la Gent Gran, els assistents van gaudir d'un tast de sabors del món en el marc d'un desè aniversari que per sobre de tot va voler tenir un objectiu comú: el de treballar per assegurar un envelliment actiu, saludable, digne, segur i obert a tota la ciutadania.

La jornada va ser organitzada pel Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l'Anoia i va comptar amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i Diputació de Barcelona.

Last modified: 2 d'octubre de 2019