Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

El Servei d’Intermediació pels Deutes d’Habitatge del Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Igualada ha atès 146 casos en mig any

11 de juliol de 2013

El Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada han estat els pioners a posar en marxa, des del novembre passat, el Servei d’Intermediació pels Deutes d’Habitatge (SIDH) promogut per la Diputació de Barcelona. En poc més de mig any, fins al maig, aquest servei de mediació davant bancs i caixes ha atès 146 casos en el conjunt de la comarca.

El servei, que és gratuït, va entrar en funcionament, a mode de prova pilot, a final de 2012 per oferir de forma totalment gratuïta assessorament i seguretat jurídica a les persones i famílies que tenen la necessitat de renegociar les condicions de la seva hipoteca. Està coordinat amb la Diputació de Barcelona i també la Generalitat de Catalunya.

Des de la posada en funcionament del SIDH, l’Ajuntament d’Igualada –que presta servei als usuaris de la capital- ha atès 36 persones. Per la seva banda, el Consell Comarcal –on s’adrecen els afectats de tota la resta de municipis de la comarca- ha canalitzat un total de 110 consultes: concretament 30 els dos darrers mesos del 2012, i 80 els primers cinc mesos d’aquest 2013. Tant el Consell com l’Ajuntament recopilen la documentació i faciliten les gestions als afectats per aquest tipus de deutes, per  posteriorment derivar-los a l’advocada de la Diputació ubicada a l’Ajuntament d’Igualada.

El Servei d’Intermediació pels Deutes de l’Habitatge és un recurs per aquelles unitats familiars que no poden afrontar el pagament de la hipoteca i es troben en risc de ser desnonats. També s’estén a aquelles persones que han avalat habitatges i que estan en situacions d’impagament. L’objectiu bàsic és evitar, sempre que sigui possible, la pèrdua de l’habitatge per qüestions relacionades amb el deute.

El SIDH ofereix informació de les diferents opcions i alternatives per presentar a l’entitat bancària amb la que es té el deute. En darrera instància, també ofereix assistència jurídica gratuïta si s’obre un procés judicial.

El vicepresident tercer del Consell Comarcal i responsable de Serveis Territorials, Santi Broch, destaca la importància de poder disposar “d’aquesta eina gratuïta per a totes les persones i famílies que no saben on recórrer per buscar ajut a la seva problemàtica o que no poden fer-hi front” i destaca els bons resultats obtinguts en aquests primers mesos en funcionament del SIDH.

El Consell Comarcal va aprovar per ple el conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona per continuar oferint el SIDH aquest 2013. La Diputació aporta 7.400 euros per finançar la tasca del personal de l’Oficina de l’Habitatge del Consell Comarcal que s’encarrega del servei.

Per la seva banda, l’Ajuntament d’Igualada també va aprovar per ple el conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona per continuar oferint el SIDH aquest 2013 i rep la mateixa subvenció per finançar la tasca.

Les persones d’Igualada interessades en utilitzar el SIDH han de sol·licitar cita prèvia a l’Oficina Local d’Habitatge d’Igualada, al telèfon 93 804 54 02, els dilluns i dimecres, de 9h a 13h.

En el cas de la resta de municipis de la comarca, cal que s’adrecin a l’Oficina Local d’Habitatge del Consell Comarcal de l’Anoia, a la plaça Sant Miquel, número 5, d’Igualada. Es pot demanar més informació al 93 805 15 85 o a borsalloguerhabitatge@anoia.cat

Tot i que el SIDH atén tot tipus de casos, és molt recomanable que el ciutadà sol·liciti informació a aquest servei quan tingui la previsió de no poder pagar les quotes de la hipoteca.

Last modified: 5 de febrer de 2018