El passat divendres va tenir lloc la reunió de la Mesa Institucional del Circuit per a una intervenció coordinada contra la violència masclista a la Catalunya Central.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya central, Juli Gendrau, van presidir la reunió de la Mesa Institucional del Circuit per a una intervenció coordinada contra la violència masclista a la Catalunya Central, màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra aquesta xacra que té per objectiu millorar la resposta a les dones que travessen aquestes situacions.
El Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista aprovat fa un any a la Catalunya Central és el marc de l’actuació. Els circuits territorials desenvolupen els seus propis itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. Els objectius d’aquest model de treball són contribuir a l'eradicació de la violència masclista a partir d’una intervenció que situa les dones com a subjectes actius de l'atenció; donar una resposta social i institucional integrada i satisfactòria a les dones afectades per violència masclista, i establir una xarxa territorial i coordinada que vetlli pel desplegament i la millora d'un model d’intervenció integral.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha subratllat la consolidació del Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà i Osona), aprovat fa un any, i ha destacat que “són objectius per a l’any vinent continuar impulsant els equips comarcals, consolidar la comunicació dins del circuit i el treball del grup de formació, així com crear el grup de treball d’infants i adolescents en situació de violència masclista”.
A la reunió hi va assistir Ramon Bacardit, conseller d’Acció Social del Consell Comarcal de l’Anoia. Bacardit explica el paper actiu de l’equip de l’Anoia en l’elaboració del circuit per a una intervenció coordinada contra la violència masclista a la Catalunya Central i en el que s’hi continua treballant per la seva implantació a la comarca així com participant activament en les comissions de treball.
En el transcurs de la reunió, Montse Gatell també ha donat a conèixer que “l’any passat la Línia d’atenció a dones en situació de violència masclista 900900120 va atendre 386 trucades de les comarques de la Catalunya Central”, i el fet que “els 8 Serveis d’Informació i Atenció a les Dones van atendre un total del 1.546 dones, 587 de les quals travessaven situacions de violència masclista”.
Els SIAD compten amb la col·laboració de l’ICD i posen a disposició de les dones un servei d’assessorament psicològic i jurídic que donen resposta, de manera coordinada, a les necessitats d’informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones, ja sigui de l’àmbit laboral, social, personal, familiar i altres. Un dels seus eixos de treball és la detecció, la prevenció i la sensibilització en relació a la violència masclista.
El circuit compta amb la Mesa institucional, una Comissió técnica, els Equips tècnics comarcals i plenaris comarcals. Desenvolupa, entre d’altres tasques, el Mapa de recursos i dissenya i implementa plans formatius específics per als diversos cossos professionals implicats en la lluita contra la violència masclista.
Last modified: 5 febrer, 2018