Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Els compostaires de Rubió, Veciana, Sallavinera i Orpí seran recompensats amb vals per valor de 30 euros

14 de febrer de 2015

El Consell Comarcal de l’Anoia, entitat que gestiona el servei de compostatge als municipis de Rubió, Veciana, Sallavinera i Orpí, ha decidit recompensar l’esforç dels compostaires d’aquests municipis amb vals per valor de 30€ bescanviables a l’Agrobotiga d’Igualada. Aquest any, l’ens comarcal destinarà els diners del retorn del canon específic pel foment de l’autocompostatge que atorga l’Agència de Residus de Catalunya aquesta finalitat. Anys anteriors aquests recursos econòmics s’invertien en la compra de material específic per fer compostatge que després regalaven als ciutadans compostadors.

El Consell Comarcal ha arribat a un acord amb Agroigualada per a la materialització  d’aquesta mesura. En aquest sentit, per la seva banda la cooperativa col•laborarà amb la iniciativa amb una aportació econòmica. Agroigualada, entitat compromesa amb el medi ambient, se suma així als esforços per a fomentar el compostatge a la comarca.

Agroigualada és l’única cooperativa de pagesos de la comarca, disposa de botiga ecològica i compta amb l’aval de més de 90 anys al servei de la pagesia. Són amants de la jardineria, del camp, de l'ecologia, de l'alimentació natural i saludable, dels fruits de la nostra terra. Socis, clients i amics han fet de la cooperativa una entitat que ha sabut adaptar-se als nous temps i les noves exigències. L'obertura a tot el públic en general i la posada en marxa de l’agro-botiga d'alimentació són clars exemples del seu compromís.

El compostatge casolà suposa beneficis tant ambientals com econòmics i socials, a canvi el compostador només li ha de dedicar un mínim de temps. Els ciutadans que fan compostatge aboquen els residus de matèria orgànica als compostadors, i al cap d’uns mesos, s’obté compost. El funcionament dels compostadors és simple però necessita un manteniment setmanal que consisteix bàsicament en airejar la massa fent ús del remenador, afegir-hi poda llenyosa per fer-ne baixar la humitat dos cops l’any retirar el compost resultant. Per la seva banda, el Consell Comarcal ofereix la formació necessària i atén els dubtes que en un principi puguin tenir els compostadors.

Amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels ciutadans i protegir el medi ambient, el Consell Comarcal de l’Anoia, a través de l'Agència de Residus de Catalunya, promou amb aquesta iniciativa la gestió local dels residus orgànics que les famílies generen. En municipis rurals, on la majoria de les vivendes disposen de jardí, l’ús del compostatge casolà és la millor opció de gestió.

El Consell Comarcal anima als veïns d’aquests quatre municipis que no tenen a dia d’avui un compostador, que es sumin a la resta de veïns compostaires. Els tècnics de l’ens ofereixen tot el suport necessari per facilitar-ho, proporcionant un compostador, remenador i un sedàs per poder gestionar amb facilitat els compostadors.

Last modified: 5 de febrer de 2018