Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Es formalitza el suport i s’inaugura el Magatzem d’Aliments Anoia

3 de desembre de 2018

Dilluns dia 3 de desembre, a Santa Margarida de Montbui, s’ha dut a terme la signatura d’un conveni entre la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Asociación Artesanas del Corazón, la Fundació Privada Banc dels Aliments, i la Fundació bancària “La Caixa” per tal de formalitzar el suport al projecte de magatzem logístic per a la distribució d’aliments a l’Anoia.

Juntament amb l’acte de signatura, s’ha procedit a la inauguració oficial del Magatzem, malgrat ja fa un any que el projecte està en funcionament a la comarca.

Aquest Magatzem, gestionat per l’entitat Artesanas de Corazón, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Anoia, ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona, la Fundació Banc dels Aliments i, entitats com Càritas o la llar del Sant Crist d’Igualada i l’Obra Social “la Caixa”, fa les funcions de magatzem logístic d’aliments a la comarca, realitzant tasques de recollida, registre, emmagatzematge, organització de lots i distribució de productes alimentaris als diferents punts de distribució de la comarca que s’han adherit al projecte.

Salvador Morodo, President de l’Associació, ha destacat com, amb la col·laboració amb associacions com la Llum, Joguines Sense Fronteres, La Nau i, empreses com ABACUS, permet la distribució d’altres productes no alimentaris (roba, calçat, mobiliari, material escolar i d’oficina, etc.) entre les famílies de la comarca en situació de vulnerabilitat.

Un magatzem de proximitat suposa un recurs fonamental per a les entitats socials que distribueixen aliments a les persones vulnerables a la comarca, ja que redueix significativament els desplaçaments que han de fer per transportar les mercaderies que prèviament havien de recollir al magatzem del Banc dels Aliments de Barcelona.

Així mateix, el magatzem s’encarrega també de recollir excedents de fruita i verdura i els productes de la xarxa de fred. Això permet, no sols reduir costos de transport i medi ambientals, sinó també disminuir el temps de desplaçaments i, per tant, el risc de deteriorament dels aliments, facilitant que les entitats puguin subscriure’s a nous programes alimentaris, com són els de productes frescos (fruites i verdures) i de xarxa fred (congelats), més nutritius i saludables, fet que ha permès de garantir l’equilibri territorial ja que, totes les persones beneficiàries dels punts de distribució d’aliments reben la mateixa varietat d’aliments.

Aquest nou punt de distribució d’aliments al municipi de Santa Margarida de Montbui respon al compromís de la Fundació Banc dels Aliments d’impulsar un model logístic basat en la creació d'una xarxa de magatzems distribuïdors en diverses comarques de la província de Barcelona. L’objectiu és expandir la ubicació dels magatzems i facilitar l’accés equitatiu a tota la demarcació provincial; un projecte que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

El punt distribuïdor de Santa Margarida de Montbui

El local on s’ubica el nou magatzem distribuïdor el gestiona l’entitat Artesanas del Corazón i es troba al carrer Ronda Anoia nº11, planta baixa de Santa Margarita de Montbui.

En aquest magatzem es poden acollir totes les entitats socials distribuïdores d’aliments provinents de la Fundació Privada Banc dels Aliments, és a dir, entitats homologades pel Registre d’Entitats dels Serveis Socials de la Generalitat, els beneficiaris de les quals són derivats pels Serveis Socials dels ajuntaments. L’entitat Artesanas del Corazón redistribueix els aliments entre les entitats d’ajuda social de la comarca que s’adhereixin al projecte del magatzem, en funció d’acords establerts i les seves necessitats i capacitats de distribució a la població.

El Consell Comarcal de l’Anoia ha proporcionat suport tècnic i econòmic per a la sostenibilitat del projecte, destinant una professional al seu seguiment, i vetlla pel bon ús del magatzem distribuïdor d’aliments, en coordinació amb la Fundació Privada Banc dels Aliments.

La Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària “la Caixa” donen suport econòmic a l’entitat Artesanas del Corazón per tal de garantir el funcionament, logística i sostenibilitat del magatzem distribuïdor d’aliments.

La Diputació ofereix, també, suport en la coordinació entre els serveis socials municipals i les entitats que participin d’aquest programa, per tal d’agilitzar les actuacions que desenvolupin.

Des de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, es promou el suport a les entitats socials i el desenvolupament d’actuacions dirigides a fomentar el benestar de les persones i la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. I en aquest sentit, una de les problemàtiques que s’aborden dins de les polítiques d’inclusió social és la pobresa alimentària o la incapacitat de cobrir les necessitats bàsiques de nutrició.

La Fundació Banc dels Aliments és una organització privada sense ànim de lucre, basada fonamentalment en el voluntariat, que té com a objectiu recuperar els excedents alimentaris o obtenir-los mitjançant donacions, per destinar-los a les persones en risc social en el nostre entorn, repartint-los gratuïtament a través d'entitats d'ajuda social. En el marc del conveni, proveeix al magatzem d’aliments, d’acord amb la capacitat d’aquest i dels programes a què estiguin subscrites les entitats d’ajuda social de la Comarca.

Last modified: 3 de desembre de 2018