El Consell Comarcal va acollir el passat 6 de febrer la presentació del programa "Pel bon tracte a les persones grans a la comarca de l'Anoia", una iniciativa del Departament de Benestar i Família de la Generalitat i l'Obra Social "la Caixa" juntament amb Diputació de Barcelona que té per màxim objectiu conscienciar i sensibilitzar a la població, visibilitzar situacions de maltractament a les persones grans i promocionar conductes de bon tracte a la gent gran.
El desplegament del programa que el Consell Comarcal lidera contempla diferents accions al territori. Una d’aquestes accions és una part formativa. És a dir, s’organitzaran quatre formacions per a diferents perfils professionals per tal que aquests rebin una formació específica segons el seu àmbit d’actuació. La primera formació s’ha realitzat, principalment, per als professionals que configuren la Comissió per a la prevenció i detecció de situacions de maltractament a les persones grans de l’Anoia (comissió que es va crear el 2009); per tant, hi ha estat present professionals de l’Hospital d’Igualada UFISS, Consorci Sanitari d’Igualada, APS Cap Nord, APS ICS, Centre de Salut Mental, Fundació Sanitària Sant Josep, Mossos d’Esquadra, Fiscalia d’Igualada, Consell de la Gent Gran de l’Anoia, Equip de Serveis Socials d’Igualada i Equip de Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Anoia. La seva participació a les dues sessions formatives fa evident la necessitat dels professionals per treballar conjuntament per abordar aquestes situacions.
L’advocat Sr. Jordi Muñoz, que pertany a EIMA (associació per a la investigació sobre el maltractament a les persones grans) n’ ha estat el docent. La formació ha estat basada en casos pràctics, incidint amb l’imprescindible treball en xarxa i la bona coordinació per a l’abordatge de diferents situacions de vulnerabilitat. L’èxit que ha assolit la formació fa pensar en la importància de conèixer els diferents agents, els seus límits d’actuació i com treballar conjuntament per optimitzar-ne els resultats.
El proper divendres 27 de març es realitza una segona acció formativa gratuïta per a professionals de l’àmbit social (treballadors/es socials, educador/es socials, auxiliars de geriatria, treballadors/es familiars, etc). Aquesta formació es realitzarà en horari de 10 a 13h al Campus Motor de Castellolí. Les persones interessades en assistir-hi ho podran fer enviant la seva petició a anoiagentgran@gmail.com.
Després d’aquesta formació, s’organitzaran dues formacions més de menys durada per a professionals de l’ambit de la banca, notaries, justícia i cossos de seguretat, així com una altra per a farmàcies i altres comerços.
L’objectiu és sensibilitzar i conscienciar a la població en general d’aquest fenomen així com crear xarxa per a detectar i comunicar possibles situacions de risc.
Last modified: 5 de febrer de 2018