Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Igualada se suma al projecte “Anoia, terra de castells” per a la promoció del territori

6 d'abril de 2016

El Consell Comarcal de l’Anoia ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament d’Igualada, a través del qual, la ciutat s’incorpora al projecte turístic “Anoia, terra de castells”, una iniciativa de l’ens comarcal que promociona la comarca a través de la posada en valor del patrimoni arquitectònic que suposen aquestes fortaleses.

Igualada no disposa de castell però és una ciutat emmurallada que compta amb un passat medieval de gran rellevància que avui encara es pot apreciar en diferents punts, especialment del seu nucli antic. Formar part d’aquest projecte suposarà la promoció turística d’obres com el Portal d’en Vives, el Portal de la Font Major, el passatge Sant Miquel, l’antiga Plaça Vella, la Basílica de Santa Maria o l’ermita de Sant Jaume Sesoliveres.

“Anoia, terra de castells”, suposa per als ajuntaments col·laboradors crear i desenvolupar conjuntament un producte turístic propi del territori i disposar d’un grapat d’avantatges i serveis de promoció comuns. Algunes de les accions de promoció són la incorporació del seus patrimonis en l’aplicació mòbil del projecte, formar part de la guia i rutes de castells que es publiquen, la promoció del municipi a través dels canals de comunicació del projecte (xarxes socials i web), disposar d’un servei d’auditoria i consultoria que categoritzi i avaluï les condicions arqueològiques de les obres, entre altres accions de promoció que durant tot l’any es desenvolupen.

Els municipis que fins a dia d’avui s’han sumat al projecte “Anoia, terra de castells” són: Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Castellolí, Piera, Santa Maria de Miralles, Òdena, Veciana, La Torre de Claramunt, La Pobla de Claramunt, Castellfollit de Riubregós, Jorba, La Llacuna, Rubió, Cabrera d’Anoia, Bellprat i Igualada.

Els municipis integrants del projecte disposen de facilitats per realitzar accions conjuntes entre diversos municipis i el mateix Consell Comarcal. A més, s’optimitzen recursos econòmics, ja que el finançament del cost del projecte es reparteix entre els municipis interessats i el Consell Comarcal de l’Anoia.

Bona part d’aquestes torres, castells i muralles daten d’entre mitjans del segle X i mitjans del segle XI. En aquells moments els comtes de Barcelona, Osona-Manresa i Berga-Cerdanya van ocupar i repoblar el territori, desplaçant els antics possessors musulmans. Quan la zona va deixar va de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser el centre administratiu dels nous senyorius feudals. Entre d’altres, van destacar famílies com els Claramunt, Montbui, Tous o Òdena. A partir del segle XIV, la família dels Cardona es va fer amb els principals senyorius de la comarca, de manera que les torres i castells van passar a ser el lloc de residència dels seus administradors. Amb el pas dels segles i l’augment del pes de les ciutats, els antics centres de poder es van anar abandonant, o bé van ser reconvertits en masos o cases. Actualment, tots ells són una magnífica targeta de presentació per a la comarca de l’Anoia.

Last modified: 5 de febrer de 2018