Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

La Diputació de Barcelona destina gairebé 1,4 MEUR a l’Anoia per al foment de l’ocupació

15 de març de 2016

El vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha explicat a l'Anoia, aquest migdia, a la seu del Consell Comarcal, el nou Pla de foment de l'ocupació i de suport a la integració local, dotat amb 30 MEUR, i que destinarà  tal com ha dit Castells, 1.381.119 euros a aquesta comarca. Castells ha estat acompanyat pel president del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete, qui ha agraït el suport de la Diputació als consells comarcals i, en concret, a les polítiques endegades de foment de l'ocupació.

L'objectiu d'aquest programa, impulsat per la Diputació de Barcelona, és triple com ha dit el també responsable de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Marc Castells, «generar llocs de treball per als col·lectius més impactats per l'atur; millorar l'ocupabilitat futura de les persones participants; i enfortir la col·laboració publicoprivada».

Castells ha destacat també l'enorme flexibilitat d'aquesta convocatòria perquè les «administracions locals poden decidir com distribuir, entre les diferents opcions, els diners assignats». I és que aquest programa té tres modalitats, segons ha explicat el vicepresident: «suport als Plans Locals d'Ocupació, suport a la formació i ajuts a la contractació laboral».

Línies de suport
El programa, que es va aprovar aquest dijous per la corporació, està destinat als municipis de la demarcació i a les quatre entitats municipals descentralitzades i compta amb dues línies de suport. La primera, amb una dotació de 7,5 MEUR, incorpora els clàssics plans d'ocupació adreçats a aquelles persones inscrites als serveis d'ocupació i que estan en situació de vulnerabilitat. També aposta per poder donar ocupabilitat i formar les persones, i fer possible que els municipis col·laborin amb les empreses del territori facilitant els procediments de contractació.

D'altra banda, la segona línia (22,5 MEUR) engloba, principalment, les persones en risc d'exclusió social i aposta per la seva contractació per empreses d'inserció sociolaboral, centres d'inserció i entitats del tercer sector.

Distribució
Per distribuir aquests 30 MEUR entre els governs locals, la corporació ha tingut com a referència el nombre d'habitants (a gener del 2015) i la mitjana de persones aturades durant un període de sis mesos, per evitar l'estacionalitat de les dades de l'atur (d'agost del 2015 a gener del 2016).

Cada ajuntament tindrà llibertat per fixar quantes persones vol contractar i autonomia per fixar quin és el salari, tot i que la Diputació recomana un salari de 1.000 euros i un contracte mínim de sis mesos.

Aprovat en el marc del Pla "Xarxa de Governs Locals 2016-2019", aquest nou programa també preveu una línia de suport específic als municipis de fins a 1.000 habitants, que comptaran amb l'assignació d'un import fix en el moment de calcular la distribució dels ajuts i tindran la possibilitat de demanar assistència tècnica i jurídica reforçada.
A través del Pla "Xarxa de Governs Locals 2016-2019", la corporació desplega l'exercici de les seves competències en matèria de cooperació i assistència local amb una vocació municipalista, orientada a prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l'aposta per la diversificació econòmica del territori.

La "Xarxa de Governs Locals 2016-2019" treballa amb els ajuntaments a través de quatre àmbits d'actuació per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials de la Diputació als governs locals: prestació de serveis públics i garantia de la cohesió social; manteniment i reposició d'inversions per al foment de la diversificació econòmica; nova inversió per al foment de la diversificació econòmica; i solvència financera.

Last modified: 5 de febrer de 2018