Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

La premsa nacional difon la tasca de l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia per la seva excepcionalitat

2 de març de 2023

Durant les últimes setmanes diversos mitjans d’abast estatal s’han fet ressò de l’excepcionalitat de la tasca de l’Equip d’Atenció a la Vellesa del Consell Comarcal de l’Anoia (EAVA). Així, programes com “La nit dels ignorants” de Catalunya Ràdio, el programa “Por tres razones” de RNE, el diari El Periódico de Catalunya, l’Sport o la premsa especialitzada “65 y más” han destacat aquest servei com a pioner a Europa, ja que és pioner a Espanya, al Regne Unit hi ha un similar, però depèn d’una ONG i l’única institució pública que ofereix un servei d’aquestes característiques és el Consell Comarcal de l’Anoia.

L’EAVA, és un  equip multidisciplinari format per professionals del treball social, de la psicologia, de la integració social i del dret, especialitzat i creat exclusivament per atendre situacions de maltractaments a persones grans. Aquest equip assessora, valora i intervé, en funció de la necessitat de les situacions  de maltractaments o sospita de maltractaments notificats a serveis socials bàsics (ESSB) o especialitzats (centres residencials, diürns...) o altres entitats socials, de salut o altres, dins l’àmbit domiciliari o institucional. El fet de ser un equip especialitzat ofereix la màxima visió integral de la situació i garanteix una acció més acurada segons cada circumstància.

Durant l’any 2022 l’EAVA ha rebut 32 derivacions noves i en total ha treballat en 67 situacions, tenint en compte les que ja venien treballant des d’anys anteriors. Com que en cada situació s’atenen a totes les persones implicades, i no tan sols a la persona gran, aquestes corresponen a un total de 158 persones ateses (familiars, veïnatge i persones de l’entorn i/o de referència per a la persona gran atesa). 

Després de la lògica davallada en la detecció i treball de casos que es van produir l’any 2020 a causa de la pandèmia, s’ha comprovat com el ritme de derivacions s’ha anat incrementant de nou, però el que ha augmentat de manera considerable són les situacions que s’han estat treballant des del 2020. Aquest darrer any, ha augmentat molt discretament el volum de derivacions i s’ha disparat el nombre de casos treballats, superant el màxim de tota la història de l’EAVA. Cada cop es dilata més el temps en el qual l’EAVA intervé de mitjana en cada cas i n’augmenten les intervencions donada l’alta complexitat de les situacions. 

Segons Carla Casas, coordinadora de la Unitat de Vellesa, discapacitat i salut mental del CCA “Els motius poden ser l’increment de les problemàtiques de salut mental i addiccions, el dèficit en atenció pública en salut mental, la sensibilització i capacitat de detecció de la xarxa segueix augmentant any rere any i l’expertesa per part de l’equip que cada any amb l’experiència adquirida poden treballar a més nivells i amb més eines”.

Sandra Fernández, consellera d’Acció Social del Consell Comarcal de l’Anoia, ha reivindicat la manca d’un finançament directe i exclusiu per aquest projecte “des del Consell Comarcal de l’Anoia continuarem vetllant pel manteniment d’aquest servei, hi crec, sempre he cregut, i aposto per la necessitat de mantenir-lo en el temps amb el mateix nivell de qualitat i especialitat, tot i que queden coses per millorar sobretot en el seu finançament” i ha afegit que “crec que seria del tot necessari que aquest projecte s’implementés a tot el territori català, que la Generalitat de Catalunya entomés el lideratge i destinés els recursos necessaris perquè tota la ciutadania es pogués beneficiar d’aquest servei.

Segons l'OMS, el 15% dels majors de 65 anys sofreix maltractament, però les xifres oficials no ho reflecteixen. Els Mossos van rebre tan sols 1.186 denúncies, però, en teoria, hi hauria 224.153 casos a Catalunya. I continuarà augmentant la xifra a causa de l'envelliment de la població. Segons els Mossos, el 90% dels casos no es denuncien.

L’existència d’un equip especialitzat com l’EAVA incrementa el nombre de deteccions al territori superant la mitjana i arribant a quadruplicant-la. La seva tasca en la prevenció comunitària, detecció, atenció i seguiment per a l’abordatge de situacions de maltractament resulta clau per evidenciar i fer front a aquest problema social i de salut pública.

Actualment, l’EAVA ofereix els seus serveis a tots els municipis de l’Anoia menys a la capital de comarca.

Last modified: 2 de març de 2023