Enguany, amb un format online, l’objectiu principal és sensibilitzar sobre la lluita contra l’edatisme, és a dir, la discriminació per raó d’edat
L'Assemblea General de Nacions Unides, a la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l'1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran. La comunitat internacional instava, d'aquesta manera, a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.
Governs, associacions, institucions i totes les persones estan convidades, doncs, a adherir-se a aquesta commemoració i a involucrar-se al desenvolupament d'una societat apta per a totes les edats. La finalitat d'aquesta jornada festiva i reivindicativa és fer que les persones grans siguin per un dia veritables protagonistes i centre d'interès d'arreu del món, i difondre una imatge més positiva de l'envelliment. La diada representa també una oportunitat per conscienciar la societat sobre l'estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta, així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.
Enguany, el Consell de la Gent Gran de l’Anoia i el Consell Comarcal cerquen un nou format per conmemorar aquest dia organitzant dues activitats on-line a través de la plataforma Zoom.
El dimecres, 30 de setembre, a les 14h, es realitzarà la sessió Envelliment i TIC a l’Anoia on es presentaran els resultats de l’estudi "Gent gran i noves tecnologies en la situació de confinament COVID-19" a càrrec de Sergio Sayago, professor a la Universitat de Lleida, i el projecte (es)TIC+aprop a càrrec del Consell de la Gent Gran de l'Anoia, que vol apropar el coneixement de les noves tecnologies a les persones grans de la comarca.
El dimecres, 7 d’octubre, a les 11h, es realitzarà la sessió L’impacte emocional en les persones grans en la situació actual, a càrrec de Glòria Fité, psicogeriatra experta i membre de l’ Equip d’Atenció a la Vellesa del Consell Comarcal de l’Anoia. Ambdues activitats requeriran inscripció prèvia ja sigui a través d’aquest ENLLAÇ o bé enviant un correu electrònic a bherrera@anoia.cat i facilitant les dades bàsiques (nom, cognoms, càrrec i adreça de correu electrònic on enviar la invitació per accedir a la plataforma Zoom).
Objectiu: lluitar contra els microedatismes
En aquesta jornada reivindicativa, el Consell de la Gent Gran de l’Anoia, vol posar l’accent en la lluita contra els microedatismes, les discriminacions per raó d’edat basades en falses creences sobre les persones grans, com poden ser:
Mite 1: L’envelliment cronològic. El pas del temps no comporta problemes de salut ni pèrdua de capacitats.
Mite 2: La pèrdua d’autonomia. Les dificultats per moure’ns no depenen de l’edat, s’agreugen si i a desgast físic.
Mite 3: Senilitat. La pèrdua de facultats mentals no s’esdevé a causa de la vellesa.
Mite 4: Les persones grans no poden aprendre. Apostem per tenir estructures suficients i adequades al seu ritme d’aprenentatge.
Mite 5: La vellesa és necessàriament desgraciada. En condicions socials favorables, l’envelliment és una etapa de plenitud i benestar.
Mite 6: Vellesa = Malaltia. La malaltia pot afectar a qualsevol edat.
Mite 7: Vellesa = Improductivitat. La improductivitat només s’esdevé a efectes econòmics: no pas socialment, ni familiarment.
Mite 8: Aïllament social. Les persones grans volen les mateixes oportunitats per relacionar-se.
Mite 9: Totes les persones grans son iguales. Totes tenen personalitats diferents. Ni tenen acumulada la mateixa experiència, ni tenen les mateixes capacitats.
Mite 10: Són com nens. Són adults i han de ser tractats com a adults, siguin com siguin les seves capacitats.
Mite 11: Mal geni. El que ha tingut mal geni, tota la seva vida el conserva. Ara hi ha menys temor social a expressar les seves opinions.
Mite 12: En cas de pandèmia, hem d’aïllar la gent gran. S’han de prendre les mateixes mesures de prevenció que apliquem a tothom. Amb l’edat disminueixen les defenses naturals, però això no és motiu per aïllar les persones amb edat avançada.
Mite 13: Cal decidir per ells. La societat sembla que ja coneix les nostres necessitats, sense preguntar...
Mite 14: No s’adapten a les noves tecnologies. Històricament, s’ha demostrat la seva acceptació a la constant innovació tecnològica.
Mite 15: No s’adapten als temps actuals. Les persones grans tenen molta capacitat per adaptar-se al canviant entorn social, només depèn del seu ritme.
Mite 16: Pèrdua de valor de l’experiència. Anteriorment, es tenia en compte l’experiència de la gent gran (consell d’ancians, tribunal de les aigües de València, mestria professional i aprenents).
Mite 17: No hi ha necessitat sexual. És en aquesta etapa de la vida, on poden manifestar-se els sentiments sense lligams ni frens socials. Les situacions emocionals són més reals, menys condicionades.
Mite 18: Vellesa = Dependència. No podem considerar les persones grans com un grup homogeni, totes tenen necessitats diferents.
Last modified: 29 de setembre de 2020