Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Unitat d’atenció a la infància i l’adolescència

El Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (SEAIA) és un servei especialitzat adreçat a infants i adolescents de 0 a 18 anys, que estan en una situació o en risc de desemparament, i a les seves famílies. Aquest servei té per objectiu la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels infants/adolescents que estan en aquesta situació. 

Es tracta d’un servei multi professionals, de funcionament interdisciplinari on intervenen quatre disciplines: psicòleg/òloga, pedagog/a, treballador/a social i educador/a social, preferentment amb experiència en l’àmbit de la infància i l’adolescència en risc. 

El SEAIA com equip propi de la nostra comarca es va crear al 2000 i està format pels diferents equips:

  • Equips d’atenció a la infància i l’adolescència (EAIA), distribuïts territorialment, que tenen com a objectius la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels infants que estan en una situació o en risc de desemparament i de les seves famílies. 
  • El Servei d’integració en família extensa (SIFE) té com a finalitat promoure l’acolliment en família extensa i millorar el benestar dels infants i adolescents acollits i dels seus acollidors. Aquest servei preveu les tasques derivades de la valoració, el seguiment i la formació de la família o la persona que acull un infant o un adolescent i emet la proposta més adequada. La seva intervenció continua amb el seguiment de la mesura d’acolliment en família extensa.
  • El Servei de Teràpia Familiar (STF) té com a finalitat el tractament terapèutic per  la recuperació de la família per a l’exercici de les funcions familiars i dels progenitors o guardadors per a l’exercici del rol parental i marental, mitjançant l’abordatge terapèutic de les disfuncionalitats relacionals que ho dificulten. 

El funcionament d’aquest equip correspon a dues línies d’intervenció:

  • A nivell d’atenció global dels casos. 
  • A nivell de prevenció: treball comunitari i amb la xarxa de serveis d’infància i adolescència del territori. 

El model d’intervenció a nivell d’atenció global es distingeixen tres fases: assessorament, estudi i seguiment. Els casos atesos arriben a l’equip prèvia valoració i posterior derivació des dels Equips Socials Bàsics del territori i des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya.

Marc legal: 

  • LDOIA: Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència
  • LOPIVI: Ley Orgánica 8/2021, de 4 de junio, de protección integral a la infancia y la adolescencia frente a la violencia

Tel. Infància Respon: 116111 (24h. al dia): En cas de dubtes o consultes, i de deteccions de possibles situacions de risc, qualsevol servei, ciutadà o ciutadana pot trucar a aquest telèfon.

Documents d’interès

PROTOCOL D’ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I L’ADOLESCENCIA EN SITUACIÓ DE RISC O MALTRACTAMENT DE LA COMARCA DE L’ANOIA - versió2019.pdf

CIRCUIT DE DETECCIÓ I ACTUACIÓ EN SITUACIÓ DE RISC O DESEMPARAMENT (actualitzat al maig 24).pdf

El Protocol d'atenció a la infància i l'adolescència en situació de risc o maltractament neix com a eina de la Taula Local d’infància i Adolescència de l'Anoia per ordenar les actuacions de prevenció i actuar de forma coordinada davant les situacions de maltractament infantil i juvenil que es detectin al territori.

El present document és fruit del treball d'un grup heterogeni de professionals implicats i coneixedors de l’àmbit  de la infància i l'adolescència. Aquesta pluralitat va permetre fer un pas ferm en el treball en xarxa en el territori, establint un instrument de treball que permet agilitzar l'abordatge dels casos de risc i maltractament.

UNA OPORTUNITAT PER A LA MEL I EL KAI.9.pdf

El novembre del 2023 el Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania va crear i publicar el conte: Una oportunitat per a la Mel i el Kai, amb l’objectiu d’acompanyar els infants d’entre tres i sis anys en situació de risc social en les mesures de protecció que s’aplicaran en el seu cas específic. 

Dades del conte:

Autoria: Consell Comarcal de l’Anoia, Anoia Inclusiva i Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Text i il·lustracions: Anna Garcia

Maquetació i disseny: Pol Makuri Redolad

Any de publicació: 2023

Objectius d’aprenentatge:

  • Acompanyar als infants de tres a sis anys en el seu procés de cura  i protecció. 
  • Establir una narrativa amb els infants que permeti elaborar, previsualitzar o treballar la proposta protectora corresponent.

GUIA CONTE LA MEL I EL KAI. 25è aniversari 2.pdf

Al maig de 2025, davant la celebració del 25è aniversari del SEAIA de l’Anoia, es complementa la publicació del conte amb aquesta guia pedagògica. Que en cap cas pretén ser un manual d’instruccions, sinó que intenta ser una eina per orientar, guiar, posar paraules per aquells professionals volen abordar aquests temes. 

PRESENTACIÓ GUIA CONTE 25 ANIVERSARI (Vídeo) 3.mp4

Vídeo explicatiu del la guia pedagògica del conte amb aspectes a tenir presents a l’hora de fer us d’aquest material. Aquest vídeo es va elaborar per presentar aquest material a la jornada de treball dels 25 anys del SEAIA de l’Anoia.