Consell Comarcal de l'Anoia · Plaça de Sant. Miquel, 5 · 08700 Igualada · Tel. 93 805 15 85

Portal de l’empleat

Es presenta la Guia territorial de l’Anoia contra els maltractaments a les persones grans

24 d'abril de 2017

La guia s’emmarca dins del Pla Integral de Prevenció i Acompanyament a la Gent Gran que impulsa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

La directora general de Famílies, Roser Galí, juntament amb el vicepresident tercer i delegat de l’àrea de Serveis Personals del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Perez, ha presentat aquest divendres la Guia territorial de l’Anoia per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans. En la presentació, també hi han intervingut la regidora d’Acció Social i Igualtat de l’Ajuntament d’Igualada, Carme Riera, la directora del Programa d’Envelliment Actiu i Autonomia Personal de la Diputació de Barcelona, Pilar Martínez,la responsable del Departament de gent gran de la Fundació Bancària “la Caixa”, Cristina Segura i la tècnica i responsable de l’ Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia, Carla Casas.

En l’elaboració de la Guia de l’Anoia hi ha col·laborat el Consell Comarcal, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General de Famílies, així com la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa”. El document és la culminació del treball endegat el 2009 amb la creació de la Comissió de Maltractaments de les Persones Grans de l’Anoia i l’elaboració d’un primer protocol d’actuació l’any 2011. Segons ha explicat la directora general de Famílies, la presentació d’aquesta guia “suposa un nou salt endavant i contribueix a la realització d’un treball coordinat per a l’abordatge dels maltractaments vers les persones grans”.

La guia actualitza el mapa de recursos de la comarca i inclou tipologies i indicadors dels maltractaments. També recull informació sobre els diferents àmbits on es pot manifestar la violència contra les persones grans, així com els protocols d’actuació contra els maltractaments, indicacions sobre els factors de risc, eines de prevenció i actuacions de difusió i sensibilització contra el maltractament a la gent gran.

El vicepresident del Consell Comarcal de l’Anoia ha declarat que “Des de l’ens comarcal, el Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania el 2007, és a dir, fa 10 anys, ja va apostar per tractar de forma específica al conjunt de persones grans de la comarca. Des de llavors la implicació en abordar el fenomen del maltractament ha estat de diferents maneres. Es va crear la Comissió de prevenció i detecció de situacions de maltractament a les persones grans a l’Anoia, es participa al Grup de treball contra els maltractaments a les persones grans que Diputació de Barcelona lidera, es va crear el Consell de la Gent Gran de l’Anoia, entre altres, i que avui continuem la nostra feina amb aquesta guia fruit d’un treball interdepartamental i interinstitucionals, és a dir, que diferents departaments de diferents entitats i administracions han treballat conjuntament per abordar el fenomen dels maltractaments a les persones grans.”

Durant la seva intervenció, Roser Galí ha explicat que l’any 2012 el Govern de la Generalitat va endegar un Protocol Marc per a un abordatge coordinat de les situacions de maltractaments a les persones grans. “La posada en marxa d’aquest Protocol Marc fa necessària l’actualització dels documents realitzats al territori i simbolitza un punt de partida que calia concretar territorialment activant els recursos en xarxa per establir circuits propis i donar resposta a les necessitats detectades”, ha exposat la directora general de Famílies durant la presentació.

El seguiment d’aquesta Guia es realitzarà a través del lideratge que el Consell Comarcal de l’Anoia juntament amb l’Ajuntament d’Igualada realitzarà per tal de poder dur a terme les accions pertinents al desenvolupament d’aquest document al territori.

En la mateixa línia, abans de l’estiu es presentarà un altre nou model territorial d’intervenció pel bon tracte de les persones grans al Maresme, al mateix temps que es seguirà treballant a través de les comissions territorials de seguiment per avançar en l’eradicació del maltractament a les persones grans.

En aquest sentit, la directora general de Famílies també ha dit que “a través de les actuacions del Pla Integral de Prevenció i Acompanyament a la Gent Gran estem realitzant un mapeig de tota la intervenció que es realitzen al territori contra aquesta xacra social, fet que ens permetrà establir un pla més acurat i potenciar l’actual Protocol marc contra el maltractament a les persones grans”.

Per la seva banda, la responsable del Departament de gent gran de la Fundació Bancària “la Caixa”, Cristina Segura, ha assenyalat que “tractar amb respecte i dignitat a les persones grans és reconèixer en aquest bon tracte els valors d’una societat més justa, i una responsabilitat i un compromís de tots”.

Last modified: 5 de febrer de 2018